Бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов днес пристигна в България за участие в големия турнир "М-Тел Мастърс", който ще стартира на 8 май в Централния военен клуб в София.

"Винаги ми е приятно да се връщам в България, каза гросмайстор Веселин Топалов на летище София пред пет-шест журналисти. В много добро настроение съм преди М-Тел Мастърс, който ще направи история. Тази година турнирът ще поднесе атрактивен шахмат, защото контролата е с два часа по-малка. Интересен е и аквариумът, в който ще играем".

Веселин Топалов, който е победител в трите досегашни турнира на М-Тел Мастърс през 2005, 2006 и 2007 година, каза: "Предполагам, че най-опасният конкурент ще ми бъде Левон Аронян. За мен Левон в момента е най-добрият шахматист, който напредва много бързо. Това го показа и в Монако. От Василий Иванчук винаги може да се очакват изненади, защото Василий е гениален. Предполагам, че Иван Чепаринов и Теймур Реджабов ще пристигнат малко изморени от Баку. Иван Чепаринов доста напредна през последните две години и трябва да си намери място в елита. Така че турнирът в София е добре дошъл за него. Въобще тази година турнирът се очертава като много интересен - в него ще играят световният шампион на блиц, световният шампион в игра на сляпо, носителят на световната купа. Има и нещо друго - М-Тел Мастърс вече е от Големия шлем и една евентуална победа в София ще бъде по-важна за мен".

На въпрос за предстоящия полуфинален мач за световно първенство с Гата Камски /САЩ/, гросмайстор Топалов отговори: "Ако всичко е вярно и ако има реална оферта от Украйна, с удоволствие бих играл срещу Камски в Украйна. Но засега май че няма финансови гаранции от украинската страна". А запитан за другия мач в цикъла за световната шахматна корона - между сегашния световен шампион Вишванатан Ананд /Индия/ и бившия Владимир Крамник /Русия/, гросмайстор Топалов отговори: "Засега мачът Крамник - Ананд не ме интересува". Веселин Топалов подчерта, че сега мисли най-вече за предстоящия мач с Гата Камски, който трябва да се състои през ноември тази година, но все още не е определен домакинът. "Започнах не много добре годината, но постепенно подобрявам играта си и очаквам върхова форма в края на годината за мача с Камски", каза бившият световен шампион Веселин Топалов.