Водачът в световната ранглиста по шахмат Веселин Топалов ще даде сеанс на едноврменна игра срещу 20 любители на древната игра в Козлодуй днес.

Българският гросмайстор се прибра вчера в България за участието си в петото юбилейно издание на супертурнира „М-Тел Мастърс”. Състезанието ще стартира на 12 май на площада пред Народния театър „Иван Вазов”, а негови съперници ще са Магнус Карлсен от Норвегия, миналогодишният победител Василий Иванчук от Украйна, Лениер Домингеш от Куба, Алексей Широв от Испания и Юе Ван от Китай.

Сенсът в Козлодуй ще започне в 18 часа, а партиите ще се играят в Дома на енергетика. Символичният първи ход ще направи изпълнителният директор на АЕЦ «Козлодуй» Иван Генов, а ключов играч за местния шахматен тим ще е кметът на града Румен Маноев.

Преди това 19-ият световен шампион и неговият мениджър Силвио Данаилов ще посетят атомната централа и кораба-музей «Радецки».

Домакините от АЕЦ и общината са обявили 8 май за ден на шахмата. Сутринта ще стартира зонален турнир за деца. Най-добрите от тях ще имат възможността да се включат в сеанса на Веселин Топалов.