Веселин Топалов доказа за пореден път през последните дни, че има добра физическа подготовка, след като тази вечер му се наложи да спринтира от сцената за награждаване на участниците в супершахматния турнир М-Тел Мастърс до аерогара София.

19-ят световен шампион само в рамките на 30 минути трябваше да стигне от Централния военен клуб до борда на самолета за Мадрид. Гросмайсторът ни, заедно със Силвио Данаилов, пропусна коктейла за завършването на надпреварата, а двамата отпрашиха за два дни в Испания и Медийната среща там. В рамките на четвъртата световна сбирка на четвъртата власт, Веско ще изиграе две демонстративни партии – негови опоненти ще бъдат Президентът Георги Първанов и кметът на Мадрид Алберто Руиз Гаярдон.

Привечер в балната зала на Военния клуб кметът на София Бойко Борисов заедно със Цветелина Бориславова дойдоха на официалното закриване на четвъртото издание на М-Тел Мастърс. Градоначалникът, Топалов и победителят Василий Иванчук се радваха най-голям медиен и зрителски интерес. Борисов си стисна ръката с легендата Борис Спаски, а на сцената генералът пожела през 2009 година в София Веско да вземе реванш от Владимир Крамник.

Присъстващите забелязаха, че Иванчук изненадващо бе тъжен. Причина за това негово емоционално състояние бе, че изгуби специалната бутилка с вино, на която има неговото име. Украинецът сновеше из залата, оглеждайки старателно къде е забравил пенливата напитка „Рандеву Кюве дьо Норд” от реколта 2003 година с логото на турнира и инициалите му. Бившият европейски шампион внимателно наблюдаваше и опаковането на наградата си - авторско копие на старинната икона „Св. Старозаветна Троица”. За присъстващите не стана известно какъв бе резултатът от разследването.

Китаецът Бу Сянджи пък искаше да скрие от зрителите карикатурата с неговия образ, но сърдечно се израдва при получаването на приза за най-красива партия на турнира.

Участниците в М-Тел Мастърс 2008 закриха битката на черно-бялата дъска с хубаво вино, панирани скариди, изискани хапки и сладки топчета.

Въпреки 10-те партии, в които участва, Иван Чепаринов не се откъсна от дъската и след края на турнира. Заедно със секунданта си той изнесе истинско шоу по бърз шах в няколко действия. Събралото се множество в стъклената стая се опита да ги разсее с напитки, храна и поведение, но те не се изкушаваха от нищо друго, освен от шах.