Българският гросмайстор Веселин Топалов и унгарката Юдит Полгар си размениха по една победа в първите два кръга в надпреварата за Световната купа на блинд (на сляпо). Супертурнирът се провежда в хотел Шератон в испанския град Билбао.

В първия кръг Топалов бе с белите фигури и спечели партията, което му донесе и първите 3 точки в надпреварата според регламента. Във втория кръг обаче българският гросмайстор този път с черните фигури загуби от унгарката Полгар на 15-ия ход от партията. Така и двамата имат по 3 точки след първия ден на турнира в Билбао.

Освен Полгар и Топалов в престижното съревнование участват Пентала Харикришна, Сянчжъ Бу, Сергей Карякин, Магнус Карлсен.

Съперниците играят по два кръга всеки ден от днес до събота включително. Контролното време е 25 минути плюс 10 секунди на ход по "софийските правила", които забраняват на шахматистите да водят преговори по време на партията и единствено реферът може да вземе решение за реми. За победа играчът получава три точки, за равенство - една.

След първия ден от надпреварата никой не можа да направи две победи и да събере пълен актив от 6 точки, но все пак Магнус Карлсен и Сянчжъ Бу записаха по една победа и едно реми, за да оглавят класирането с актив от по 4 точки. Карлсен постигна реми с черните фигури срещу Пентала Харикришна, но във втория кръг с белите фигури победи същия този съперник, за да има вече 4 точки на сметката си. Сянчжъ Бу спечели с белите фигури в първия кръг и завърши реми с черните във втория кръг срещу Сергей Карякин.

Днес състезанието в Билбао продължава, като Веселин Топалов ще има за съперник в 3-ия и 4-ия кръг Пентала Харикришна.

Класиране след първите два кръга в Билбао:

1. Магнус Карлсен 4

2. Сянчжъ Бу 4

3. Веселин Топалов 3

4. Юдит Полгар 3

5. Сергей Карякин 1

6. Пентала Харикришна 1