Бившият световен шампион Веселин Топалов ще играе с черните фигури срещу Теймур Раджабов от Азербайджан в първия кръг на най-силния турнир в историята на шахмата - финала на първия шахматен Голям шлем в испанския град Билбао. Партиите от първия кръг стартират тази вечер в 19:00 часа българско време.

В друга партия се срещат настоящия световен шампион и номер едно в световната ранглиста на ФИДЕ – индиецът Вишванатан Ананд и победителят в тазгодишния М-Тел Мастърс в София – украинецът Василий Иванчук - номер три в световната ранглиста

Третата двойка на старата е между известният като „Моцарт на шаха” Магнус Карлсен от Норвегия - номер две на планетата и арменецът Левон Аронян, който е десети в света.

Средният коефициент ЕЛО на шестимата супергросмайстори е 2775,63 точки, което прави турнира от невероятната 22-ра категория на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ).

Турнирът ще се състои от 2 до 13 септември, а партиите ще се играят на площад Нуева в центъра на Билбао. Според регламента за победа ще се дават три точки, за равенство - една и за загуба - нула точки. Общият награден фонд на турнира в Билбао е 400 000 евро.