Водачът в световната ранглиста Веселин Топалов дебютира с победа на Европейското отборно първенство по шахмат в Нови Сад, но това не бе достатъчно за успех на България в двубоя срещу Англия от трети кръг.

Топалов на първа дъска с белите фигури победи най-силния състезател на британците - Майкъл Адамс, като го принуди да се предаде на 43-ия ход. Загуби обаче записаха Иван Чепаринов и Александър Делчев, а партията на Валентин Йотов завърши с реми. Така България загуби от Англия с 1,5:2,5 и намали значително шансовете си за медал на Европейското първенство. В предишните два кръга Топалов почиваше и днешното му участие във важния мач срещу островитяните беше дебюта му в турнира.

При дамите ситуацията също не е радостна за страната ни, след като България отстъпи пред Франция с 1:3. Партиите на Антоанета Стефанова и Маргарита Войска не излъчиха победител, а Ива Виденова и Адриана Николова записаха поражения. Жените ни са на 20-та позиция от 28 отбора, а мъжете са 26-и от 38 тима. Досега България не е печелила медал на Европейско отборно първенство, както при мъжете, така и при жените.