Гросмайстор Веселин Топалов ще има възможността да спори с индиеца Вишванатан Ананд за шахматната корона, след като спечели мача на претендентите срещу Гата Камски.

Българинът вече е финалист за световната титла, след като в седмата партия от мача, Топалов победи своя опонент – Гата Камски. Русенецът спечели битката с 4,5:2,5 точки. Двубоят се проведе в зала 6 на НДК, а закриването ще се състои утре от 14.30 часа. Участие в церемонията ще вземе и премиерът Сергей Станишев.

Българският гросмайстор имаше предимството на белите фигури и съумя да надвие своя съперник на 45-ия ход. Така българският гросмайстор сломи предсрочно съпротивата на Камски.

В днешната седма партия бе разиграна френска защита и гросмайстор Топалов с белите фигури принуди своя съперник да се предаде на 45-ия ход.

В днешната седма и оказала се последна партия в мача, Топалов с белите фигури избра известен теоретичен вариант на френска партия. На 17-ия ход бившият световен шампион Топалов жертва пешка - на б2, и според мнозина от експертите в пресцентъра и в зала номер 6 на НДК тази жертва бе доста съмнителна. Но гросмайстор Топалов с блестяща игра опроверга скептиците и теоретиците в залата и стигна до спечелен ендшпил с чист топ повече.

Той се спаси все пак от цайтнота, направи няколко хода за престиж и се предаде на 45-тия ход. В залата и във фоайето на НДК се разнесоха аплодисменти!

Любопитно е,  че късмет на Топалов донесе екс-световната шампионка Антоанета Стефанова. И при двете победи на Веско срещу Гата, тя бе в залата.

Българската звезда на световния шахмат ще бъде съперникът на настоящия световен шампион Вишванатан Ананд от Индия в борбата за шахматната корона.