Вишванатан Ананд излезе победител в първия сблъсък срещу Веселин Топалов след мача им за световната титла през май, в който индиецът защити короната си.

В интересна партия от трети кръг на супертурнира в Нанцзин Ананд с черните фигури принуди Веско да се предаде на 33-ия ход. В сравнително спокойна дебютна система и новинка на 16-ия ход, индиецът получи преимущество, от което се възползва по най-добрия начин. Така Ананд отново откри пробойна в подготовката на българския гросмайстор, който в предните два кръга си подели точката с Вугар Гашимов и Етиен Бакро. В друга партия от днес водачът в световната ранглиста Магнус Карлсен победи Ван Юе. Все още не е приключила последната партия Гашимов - Ван Юе.

Наградният фонд на „Нанцзин Пърл Спринг” е 250 000 долара, 80 000 от които са за победителя. Турнирът ще остане в историята като първият с участието на трима шахматисти с коефициент ЕЛО, надвишаващ 2800. Това са Карлсен (2826), Ананд (2800) и Топалов (2803).

Миналата година шампионската титла в Нанцзин спечели Карлсен с впечатляващия резултат 8 точки от 10 възможни, а Веско остана втори с 5,5. Българският гросмайстор обаче спечели първото издание на състезанието през 2008 г.