Световната купа по блинд (шах на сляпо), която започва тази вечер в Билбао (Испания) ще се играе по „софийските правила”. Това е първият турнир след М-Тел Мастърс, който въвежда новия регламент.

За първи път авангардните правила бяха демонстрирани на софийския турнир през 2005 г. и веднага намериха одобрението на публиката. Според тях двамата шахматисти нямат право да договарят помежду си реми, равният резултат може да бъде фиксиран само от главния съдия на състезанието.

19-ят световен шампион Веселин Топалов изтегли номер 1 при жребия, който се тегли късно в понеделник, и ще играе в първия кръг срещу Юдит Полгар (Унгария).

Партиите започват в 19.30 часа българско време и ще се играят в хотел „Шератон”. Любителите на древната игра ще могат да следят двубоите директно по интернет на адрес www.ajedrezbilbao.com.

Останалите два мача в първия кръг са: Пентала Харикришна (Индия) – Магнус Карлсен (Норвегия) и Ксянджи Бо (Китай) – Сергей Карякин (Украйна).

Финалните партии са на 20 октомври, а за официалното закриване организаторите са предвидили специална томбола. Победителят в лотарията ще има възможността да гостува 4 дни на супертурнира М-Тел Мастърс 2008 през май в София.