Президентът на българската федерация по шахмат Стефан Сергиев заяви в ефира на Дарик радио, че според него мачът за световната титла между Вишванатан Ананд и Веселин Топалов ще започне по предварителен план. Решението ще вземе Световната централа (ФИДЕ), но в крайна сметка, официалната пресконференция (утре от 12.30 часа) ще се състои и на нея ще седнат Кирсан Илюмжинов и двамата претенденти за короната.

„Да, Ананд е вече в София, позовавайки се на официалната информация от Индийското посолство. Ананд и неговият щаб са пристигнали. Така че насрочените за утре мероприятия ще се състоят”, категоричен бе Сергиев.

„Една от идеите беше първата партия да бъде отложена с един ден. Първоначалната идея беше мачът да бъде отложен с три дни, но след като анализирахме ситуацията, стигнахме до извода, че не е изгодно за нас мачът да бъде отложен дори и с един ден. Практика е откриването и закриването на такива мачове да стават от президента на Световната федерация. Утре Кирсан Илюмжинов пристига, а обратният му полет е в събота. Ако бяхме уважили искането на Ананд, трябваше да пренебрегнем президента на централата. Освен това много официални лица, рекламодатели и други също нямаше да могат да участват, ако бъде отложена срещата”, добави президентът на родната централа.

„След като ние спечелихме домакинството, беше решено мачът да започне на 5 април, по настояване на Ананд бе решено, без да ни питат нас, мачът да започне на 23 април, с мотива, че той ще участва на друг турнир. Това се оказа блъф, той не участва в такъв турнир”, сподели още Сергиев.

„Нашето мнение ние го изразяваме, но решението за отлагането трябва да го вземе ФИДЕ. Но не вярвам да има подобно решение, с оглед на всичко, което вече изброих.”

„Интересът към този мач е много голям. Много се радвам, че през последните дни за шахмат в България се пише и говори много, което означава, че нашите медии не стоят настрани. В случая, двубоят ще бъде едно чисто спортно състезание, едно състезание между двамата най-добри в момента. Надявам се да премине в един дух на спортсменство. Ананд е един прекрасен човек, не е конфликтна личност и това недоразумение, което се получи с неговото закъснение, е може би плод на организация. Но това не променя нещата”, добави Сергиев.

„Представянето на двамата шахматисти ще бъде с видеоклипове на фона двете техни любими мелодии. Ще има специално приготвен филм, зараждането на Играта в Индия, проникването й и влизането в бита на българите. След това ще бъдат официалните слова, приветствието на г-н Бойко Борисов и накрая президентът на Световната федерация ще открие мача. Втората част ще бъде жребият, който ще определи кой ще започне в първата партия с белите фигури”, внесе яснота Стефан Сергиев.