Българският гросмайстор Веселин Топалов завърши реми с черните фигури срещу поставения под номер 1 в схемата Максим Вашие-Лаграв от Франция в среща от първия кръг на Гран при турнира в Йерусалим, Израел. По този начин общият резултат след първите две партии по класически шахмат остана равен - 1:1 точки, и в петък между двамата ще бъде изигран решителен тайбрек по ускорен шахмат и блиц, за да бъде излъчен класиращият се за четвъртфиналите.

Топалов имаше по-добра позиция, но реши да жертва качество, което даде известно предимство на Вашие-Лаграв. Въпреки това французинът не сметна позиция си за достатъчно перспективна и на 26-ия ход ремито стана факт. Българинът и французинът се срещнаха и на предишните два турнира Гран при - на четвъртфиналите в Рига и в Хамбург, като и двата пъти крайният успех бе за Вашие-Лаграв.

Наградният фонд на турнира в Йерусалим е 130 000 евро, а първите двама от крайното класиране във веригата от четири Гран при турнира (Москва, Рига, Хамбург, Йерусалим), ще получат право да участват в турнира на претендентите, излъчващ съперника на норвежеца Магнус Карлсен за световната титла. /БТА