Българският гросмайстор Веселин Топалов завърши наравно 1:1 точки срещу шесткратния шампион Владимир Крамник (Русия) в третия кръг на турнира по шахмат "Амбър" с награден фонд 227 хиляди евро в Монако.

Топалов, победител в състезанието през 2001 година, загуби с черните фигури на блинд, но след това победи с белите в партията по ускорен шахмат. Така българинът дели петото място в общото класиране с 2,5 точки.

Следващият съперник на българина ще бъде Борис Гелфанд (Израел). Гелфанд загуби с 0,5:1,5 от петкратния шампион Вишванатан Ананд (Индия) в третия кръг. Лидери с по 4,5 точки са защитаващият титлата си Магнус Карлсен (Норвегия) и Левон Аронян (Армения), които играха помежду си и си размениха по едно реми.

В другите срещи от кръга Хидехару Накамура (САЩ) победи с 1,5:0,5 Василий Иванчук (Украйна), Вугар Гашимов (Азербайджан) спечели със същия резултат срещу Аниш Гири (Холандия), както и Александър Грищук (Русия) срещу сънародника си Сергей Карякин. В състезанието участват 12 гросмайстори, девет от които са в топ 10 на класацията на ФИДЕ. 20-ото издание на турнира "Амбър" е последно в историята. Надпреварата е без аналог в шахмата, като на ден се играят по една партия ускорен шахмат и блинд.