От 16 до 28 февруари в зала шест на НДК ще се проведе мачът между Веселин Топалов и Гата Камски, като шахматистите няма да бъдат изолирани в стъклен аквариум както на М-Тел Мастърс. Началният час на партиите е 15,00 часа.

Договорът за организиране на срещата бе подписан на 18-ти ноември 2008 година на Конгрес на ФИДЕ, първо от двамата гросмайстори, а след това от БФШахмат и ФИДЕ. Първите две партии ще се изиграят на 17-ти и 18-ти, като след това следва почивен ден, информира БГНЕС. Такава ще е системата и за следващите партии - два дни ще се играе и един ден ще се почива. При равенство на 28-и ще се играе тайбрек, който да излъчи победителя. Организационният комитет за този двубой е от 15 човека, на които председател е премиерът на републиката Сергей Станишев. В края на месеца комитетът ще проведе първото си заседание. Разходите по организацията на проявата не са напълно уточнени, но варират между 700 000 и 750 000 лева.

БФШахмат е наела зала №6 и всички прилежащи помещения, както е по изискванията на ФИДЕ. Състезателите трябва да са в залата 10 минути преди началото на партията, за да бъдат проверени от съдиите за електронни устройства. Двамата ще ползват две тоалетни, а по време на срещата няма да бъдат обслужвани от помощен персонал и сами ще вземат кафе, чай или плодове, които ще бъдат оставени на маса в пространството за провеждане на мача. Разстоянието между шахматистите, които ще са оградени с въже и първия ред в публиката е 10 - 12 реда. В залата ще бъдат монтирани четири монитора, които ще осветяват масата, на която ще се играе, а самата зала ще е затъмнена.

Местата на екипите на двамата ще са на последния ред. В залата ще е забранено влизането с мобилни телефони, няма да има и интернет връзка. Официалните щабове на двамата гросмайстори са от четирима човека. Екипът на Камски ще бъде настанен в хотел "Хилтън", а този на Топалов - в "Кемпински".

Американецът ще пристигне в България на 12-и февруари, а Топалов ще е тук по-рано. Камски няма по-специални изисквания към организацията с изключение на това да бъдат пресечени всички съмнения за феърплей. Представителите на ФИДЕ ще са десет - главният съдия Игнасио Леонг, апелативен комитет от трима души, трима вицепрезиденти на ФИДЕ и водещият на пресконференциите, които са задължителни след всяка от партиите. Представителите на Световната федерация ще отседнат в хотел "Центал парк".

Камски е играл 19 срещи с български гросмайстори - три от тях е спечелил, седем е завършил реми и девет е загубил. Срещу Топалов Камски е регистрирал четири загуби и четири ремита. Полуфиналът за световната корона ще бъде излъчен директно онлайн. Освен ходовете на играчите, ще бъде предавана и картина от мача, както и откриването и пресконференциите.

Логото на мача е създадено от художника Тахсим Ахмед и изобразява статуите на Орлов мост - орли, стъпили върху шахматни пешки. Пресцентърът започва работа от 15 февруари, като тогава ще се проведе и пресконференцията с двамата гросмайстори.