Водачът в световната ранглиста по шахмат Веселин Топалов е фаворит за спечелването на петото юбилейно издание на супертурнира "М-Тел Мастърс". Състезанието ще стартира на 12 май на площада пред Народния театър „Иван Вазов”.

До 23 май за титлата ще спорят водачът в световната ранглиста Веселин Топалов, Магнус Карлсен от Норвегия, миналогодишният победител Василий Иванчук от Украйна, Лениер Домингеш от Куба, Алексей Широв от Испания и Юе Ван от Китай. Средното ЕЛО на участниците е 2755, което прави турнира от 21 категория на ФИДЕ.

Само пет шахматни състезания досега са били от този висок ранг. Водещите световни букмейкъри вече предлагат залози за крайния победител в състезанието. Коефициентите на Топалов варират от 2.5 до 2.7. С близки до неговите шансове за първото място е Магнус Карлсен, чиито коефициенти се движат около 3. Според заложните къщи, голямата изненада може да дойде от кубинеца Лениер Домингеш и китаеца Юе Ван. Техните коефициенти за крайна победа са над 10.

Първите три турнира "М-Тел Мастърс" бяха спечелени от 19-ия световен шампион Веселин Топалов. Миналата година трофеят замина за Украйна – първи финишира Василий Иванчук, който сега ще защитава титлата си. Първото място в "М-Тел Мастърс" дава право на участие във финалния турнир на веригата "Гранд Шлем", който ще се проведе в Билбао, Испания. Трима гросмайстори вече си осигуриха място за финала – Веселин Топалов, като победител в турнира в Нанцзин, Китай, Сергей Карякин като победител в турнира "Корус" във Вайк ан Зее и Александър Грищук като победител в турнира в Линарес.