Световният шампионат в колоезденето започна на 18-ти септември в Уулонгонг, Австралия. Най-голямата новина досега в различните категории, определено е титлата на Тобиас Фос в индивидуалното бягане по часовник. Като норвежецът надви големите фаворити – Ремко Евенепул, който спечели Вуелтата и Филипо Гана, който доминираше в тази дисциплина през последните години. През днешния ден се провежда смесената щафета.

Големият завършек на събитието ще е на 25-ти септември, когато е мъжкият общ старт, който ще определи световният шампион за следващата година.

Ето кои са някои от фаворитите да спечелят престижната фланелка. Имайки предвид, че трасето ще е над 260 километра и доста хълмисто.

Ремко Евенепул веднага изкача като топ фаворит за титлата, но в белгийския отбор той не е единствената заплаха за останалите, тъй като ще си партнира заедно с Ван Аерт. През миналата година, двамата не се разбираха добре на Световното и избухна скандал. Ремко трябваше да помага на Ван Аерт, но се почувства по-силен и атакува на няколко пъти. Това определено не помогна на Белгия, тъй като титлата взе Жулиан Алафилип.

Теренът подхожда много както на Ремко, така и на Ван Аерт, като и двамата са печелили дълги, еднодневни класики с подобни хълмисти участъци. А може да се каже, че и двамата са в страхотна форма.

Жулиан Алафилип, който е голямата надежда на Франция, въпреки че имаше лош сезон досега, с няколко падания и много неуспехи в големите надпревари, ще бъде подкрепян от много силен отбор. В състава на Франция намира място и Кристоф Лапорт, който пък имаше невероятен сезон за Йъмбо Висма, като дори спечели единствената френска победа в Тур дьо Франс. Там са още Ромен Барде, Реми Каваня и Павел Сиваков.

Няма как да говорим за подобно състезание и да изпуснем Матю ван дер Поел, който и тази година показа невероятната си сила, когато спечели Фландрия, един от петте монумента в колоездачния сезон. Нидерландецът също взе победи в други еднодневни състезания, както и първия етап от Джиро д’Италия. Проблемът за него идва в дистанцията, тъй като досега се е пречупвал не веднъж в дни, когато трябва да измине над 220 километра.

Домакините от Австралия ще залагат на Майкъл Матюс, разбира се, който тренира със своя съсед – Тадей Погачар. Двукратният победител от Тур дьо Франс си взе почивка след загубата в тазгодишното издание и сега изглежда повече от готов. Преди десетина дни той надви именно Ван Аерт в изключително интересна надпревара в Монреал, с подобен характер и терен на Световното. Той финишира шести в индивидуалното бягане по часовник преди дни.