Тонове храна бе осигурена допълнително за участниците на Европейското първенство по сумо за мъже, жени и юноши да 21 години. За да не останат гледни гигантите от 26 държави, организаторите от Българска федерация по сумо поръчаха 50 агнета, един тон свинско месо, един тон пилешко месо, един тон домати, един тон краставици, четири вида салати, суши и десерти.

Тази храна заедно с включената в менюто от Гранд Хотел Варна би трябвало да е достатъчна за гигантите от 26 държави по време на Евро`2010 във Варна и специалната заключителна вечеря „сайонара” на 27 май.

Първоначално се очакваше на ХVІ Европейско първенство по сумо за мъже и жени, и ІХ-то за юноши и девойки до 21 години да участват гиганти от 20 държави, но броят на държавите набъбна на 26: Австрия, Азербайджан, Армения, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Естония, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Холандия и Швейцария.

Утре се очакват и българските участници да пристигнат във Варна, където вече се подготвя част от руския национален отбор. „Братушките” вече ден са в Морската столица, като те кацнаха с над 40-членна агитка. Родните сумисти завършиха днес подготвителния си лагер в София и ще го продължат във Варна. Част от най-изявените ни национали пък ще бъдат участниците на атрактивна демонстрация, която ще разтресе Морската градина в понеделник от 12 часа. За втора поредна година се организира подобна демонстрация на открито на входа на Морската градина, като сега тя ще бъде част от празничната програма за 24 май, но и анонс за онова, което предстои в зала „Конгресна” на ДКС на 26 и 27 май по време на двата състезателни дни на Европейското първенство по сумо.

Относно състоянието на специалния гост на шампионата Калоян Махлянов – Котоошу, стана ясно, че той е излязъл срещу йокозуна Хакухо днес на обезболяващи инжекции. Припомняме, че българският озеки има остри болки от два дни, които не му позволяват да спи. Проблемите идват от възобновена стара травма в коляното. След обстойния преглед при специалисти в Токио вчера, Котоошу е започнал със серия от обезболяващи инжекции. При падането си днес от дохиото обаче се е ударил. Гигантът ни имаше много тежка и оспорвана схватка с единствения действащ велик шампион – над 2 минути, като за победителят имаше премия от 12 хиляди долара (под формата на 40 флагчета от спонсори). Травмата на Котоошу обаче се задълбочава, въпреки че десният му крак бе превързан и сега е под въпрос участието му в последния ден на турнира за Купата на Императора утре.