Градове, които вече са били веднъж домакини на големи спортни събития, няма нужда да стартират от нулата, а да използват вече изградени инфраструктурни обекти. 

Така те ще платят по-малко пари от кандидати, които никога не са приемали такива форуми, обяви президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

Опитвайки се да привлече отново големи градове или държави, Бах заяви в интервю за вестник Щутгартер Нахрихтен, че те ще получат по-лесно една Олимпиада, ако знаят как се правят такива събития.

"Ние не можем да очакваме, че всички ще започнат от нулата. Такива, които имат опита и инфраструктурата, е естествено да разчитат на нея. А и ние нямаме нищо против да бъдат намалени разходите при изграждането на една бъдеща Олимпиада", коментира Бах. 

Будапеща се отказа да се бори за домакинство на Лятната олимпиада през 2024-а година в края на миналия месец, присъединявайки се към италианската столица Рим, също преценила липсата на икономическа полза. За момента Лос Анджелис и Париж са единствените градове, които имат желание да вземат това събитие.

Париж два пъти е бил домакин, като не е успял да вземе игрите през 1992-а, 2008-а и 2012-а година. Лос Анджелис- също на два пъти домакин, се включи в надпреварата след отказа на Бостън и Олимпийската асоциация на САЩ се опита да намери нов свой представител.

Очакванията са да има още един град и той да е от Германия. Олимпийският комитет предлага това да бъде Хамбург, докато общината в Берлин се надяваше столицата да бъде издигната и това да стане за първи път от 2000-ата година, когато берлинчани загубиха вота срещу Сидни.