Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, който е на двудневно посещение в Атина, откри дигитална изложба в сградата на Гръцкия национален олимпийски комитет в атинския квартал Халандри.

"Дигиталната изложба представя всички съвременни гръцки олимпийски шампиони, както и моментите от запалването на олимпийския огън, който е един от най-мощните символи на олимпийското движение", се казва в изявление на гръцкия комитет.

Президентът на гръцкия олимпийски комитет и член на МОК Спирос Капралос приветства Бах в централата и му благодари за първата визита до Гърция след преизбирането му за президент на МОК, което Капралос каза, че е голяма чест за страната.

"Президентът на Международния олимпийски комитет доказва по много начини през годините, че Гърция има специално място в сърцето му. Също така искам да поздравя Бах за преизбирането му и съм уверен, че всички членове на МОК ще продължат отлична работа, извършена в рамките на Олимпийската програма 2020 и олимпийската програма - 2020+5", каза Капралос.

Томас Бах каза, че е много доволен от това, че е в Атина по много причини, но най-вече заради дигиталната изложба, която "свързва настоящето с бъдещето" .

"Дигитализацията, устойчивостта заедно с действия като новото осветление на стадион "Панатинайкос" и спортистите, които са в центъра на олимпийското движение са това, което искаме да подчертаем в Програма 2020+5. Гърция днес има тройно предимство, защото в допълнение до първото влизане на стадиона за церемониите по откриването на Олимпийските игри, това е първата държава, която посетих от преизбирането ми и която ще получи Олимпийския трофей, награда на МОК, изобразяваща Олимпийския дом в Лозана", каза Бах, връчвайки го на Спирос Капралос.

Бах ще участва в откриването на обновеното осветление на стадион "Панатинайкос" в понеделник вечерта в присъствието на гръцкия президент Катерина Сакеларопулу. На 30 март Бах ще се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.