Най-добрият ни състезател в скока на височина се класира втори с 2.22 m на Балканския шампионат по лека атлетика в зала, който се провежда в Белград. Състезанието е генерална репетиция за предстоящото следващата седмица (3-5 март) Европейско първенство в зала, домакин на което отново ще е сръбската столица.

Иванов започна уверено състезанието си с преодоляване от първи опит на заявената от него начална височина - 2.19 m. След това обаче 2.22 m бяха преминати от Тишо при второто му засилване към летвата. На 2.25 m българинът премина височината в първия си опит, но летвата се заклати. Старшият съдия на сектора изчака преди да отсъди и когато Иванов вече бе слязъл от скочището, летвата падна и последва червен флаг.

Тук е важно да се отбележи, че съгласно Състезателните Правила на леката атлетика, съдията който отсъжда опитите във Вертикалните скокове не се ръководи нито от това, дали атлетът е преминал височина и слязъл от скочището, нито пък е длъжен да чака определено време след скока, за да отсъди. Важното е да прецени, дали летвата пада след някакво въздействие от страна на състезателя, а в случая такова е имало от страна на Иванов и съдията правилно е изчакал, за да види дали то ще доведе до падане на летвата.

Явно разконцентриран от ситуацията Тихомир Иванов не успя да се събере за втория и третия си опит на 2.25  и така той отпадна, оставайки втори в състезанието. Победата бе за кипъреца Василиос Константину, който без проблем премина над 2.25 m – негов личен резултат за сезона. Вече балкански шампион състезателят от острова на Афродита направи и три фала на 2.30 m.

Балканският шампионат по лека атлетика в зала продължава.

Бронз и нов национален рекорд за „Детето-чудо”
Румен Димитров с второ сребро за България