Най-добрият български състезател на скок височина Тихомир Иванов е сигурен участник на Олимпийските игри в Токио през следващата година. Това заяви за БТА неговият треньор Георги Гетов.

Гетов уточни, че в момента Иванов е в активна почивка в Истанбул преди началото на зимната си подготовка и за участие на Световното първенство по лека атлетика в зала.

"Активно си почива, рехабилитира се. Започваме тренировки след около пет дена, може би с лагер в Спортпалас 10 дена", каза треньорът.

По думите му Спортното училище в Плевен ще има и лагер на олимпийското звено, в който ще участват състезателите на Гетов, който е и преподавател в Държавното спортно училище "Георги Бенковски" в Плевен.

Специалистът изтъкна, че Тихомир Иванов е абсолютно здрав и е един от сигурните участници на Олимпиадата, като мястото му е осигурено чрез точковата система, стига да покрие същите си резултати като тази година.

"Тихомир е 100 процента участник на Олимпиадата в Токио. Не е задължително да покрие норматив от 233 сантиметра, който наистина е сериозен. По точковата система ще бъдат поканени 32 състезатели за участие в Олимпиадата. В класирането по тази система Тихомир върви между 8-мо и 16-то място. На световното първенство той скочи 226 сантиметра, единствено шанс му бе необходим. Надявам се, че останалата му подготовка ще върви към участие в Олимпиадата и призово класиране в Токио", каза още Георги Гетов.

Личното постижение на Тихомир Иванов е 231 сантиметра от Световния шампионат в Лондон през 2017 година.