Всекидневни двуразови тренировки от по три часа в Черно море по специална програма провежда Цанко Цанков преди участието си на 27 август в плувния маратон в САЩ от остров Санта Каталина до Лос Анджелис в Тихия океан. Както е известно, на тази дата Цанков ще бъде първият българин , който ще вземе плува в официалното събитие от веригата най-трудни състезания в открити води-  „Ocean 7“ на Световната федерация WOWSA. Българинът от няколко месеца се готви за надпреварата, като в момента е във втория етап от подготовката си , а именно тежки тричасови тренировки във водите на Черно море в района на Бургас. Програмата му е изготвена от английски и испански специалисти по маратонско плуване и се изпълнява всеки ден от Цанков.  Първата тренировка започва в 09:00 сутринта, а втората в 21:00 часа, за да може да свикне с условията, които го очакват в Калифорния.  Предстоящото състезание в Тихия океан ще бъде с дължина от 35 километра , като старта ще бъде късно вечерта местно време в Калифорния . Именно поради тази причина Цанко Цанков провежда и нощна тренировка във водите на Черно море за адаптация към тъмнината.

„ Трябва да бъда подготвен максимално добре и полагам огромни усилия за това. Имам план-график, който изрично спазвам и всекидневно комуникирам с хората, които изготвиха подготовката ми от Испания и Англия. На тях разчитах и за Гибралтар миналата година. Изключителни професионалисти с голям опит в маратонското плуване. Целта ми е ясна. Да измина разстоянието във водите на Тихия океан от остров Санта Каталина до Лос Анджелис. Очакват ме много сурови условия в тъмното , защото началото ще бъде след 20:00 часа местно време на 27 август. Приблизително за около 9 часа трябва стигна до сушата. Няма награден фонд. Правя го заради България. До момента имам един маратон от Ocean 7 в кариерата си. Сега предстои втори. Мечтата ми е да ги направя всичките 7. Това ще бъде огромен престиж за нашата страна. Друг наш плувец не го е правил в историята. Даже от Източна Европа няма такъв. Само 25 човека от цял свят за близо 100 години са изплували седемте най-трудни маратони в света“ сподели Цанко Цанков.

Успоредно с всекидневните си тренировки Цанков организира и Международния плувен маратон „ Порт-Бургас“, който тази година е на 8 юли и е в календара на Световната федерация. Очаква се рекорден брой любители и  плувци от България и Европа в двете дистанции -1000 метра и 3000 метра. Събитието се провежда в акваторията на Морската града в Бургас и е с подкрепата на Община Бургас, Военноморските сили на България и Порт Бургас .

„ Организацията върви повече от добре и имаме доста заявки за участие. Решихме да дадем възможност на всички , които искат да плуват, особено на 1000 метра. От 10 годишни деца до възрастни хора. Не е задължително да бъдат състезатели . Условията са перфектни. Водата е топла и много чиста. Вземат се проби и всичко е наред. Много хора имат опасения, но категорично искам да кажа, че показателите на водата са идеални. Взели сме всички мерки за безопасност на участващите. Регистрацията е онлайн. На специално направения сайт  - burgasmarathon.com всеки може да се запише. Имаме много награди, които ще раздадем. Благодаря на всички, които ни помагат. Това ще бъде уникално събитие за Бургас, а и за страната. Ние сме единствените, които получиха правото да бъдат включени в програмата на Световната федерация – WOWSA . Изискванията са големи, но ги покрихме. Каня всички , които обичат плуването да дойдат на 8 юли и да участват. Целият регламент го има на нашия сайт. Ще бъде много интересно и истински плувен празник за хората“, завърши Цанко Цанков.