Най-добрата българска спринтьорка в момента Тезджан Наимова продължава битката за медал от Световното първенство по лека атлетика в Осака. Най-голяма ни надежда за отличие на първенството на планетата ще излезе този следобед от 16.08 часа във втората полуфинална серия на 200 метра за място на финала.

Възпитаничката на Стойко Цонов ще стартира от трети коридор, като ще трябва да се конкурира със Саня Ричардс (САЩ), чиято коронна дисциплина е 400 метра. Атлетка номер едно на Щатите за 2006 година се провали на местното първенство тази година на тази дистанция и не доби право да се състезава в Осака. След като бе на върха в последните две години в конкуренцията на Ваня Стамболова, сега американката насочи всичките си усилия за 200 метра.

Тезджан Наимова финишира трета в своята серия с време 22,87 секунди, а това бе напълно достатъчно за топспринтьорката ни да намери място сред най-добрите 16 и на 200 метра. Преди българката финалната линия пресякоха Вероника Кембъл (Ямайка) с 22,55 и Тори Едуардс (САЩ) с 22,62.

По регламент, за финала се класират първите четири атлетки от двете състезателни серии, като добрата новина е, че Теждан Наимова няма да бяга заедно с новата световна шампионка на 100 метра и олимпийска шампионка на 200 метра Вероника Кембъл (Ямайка), бившата световна шампионка на 100 метра Тори Едуардс (САЩ) и двойната европейска шампионка Ким Геверт (Белгия).

В по-леката серия, заедно с младата ни надежда, са последователно от 2 до 9 коридор - ЛаВърн Джоунс (Вирджински острови), ЛаШаонтиа Муур (САЩ), Сузантика Яясинге (Шри Ланка), Саня Ричардс (САЩ), Алийн Бейли (Ямайка), Роксана Диас (Куба) и Деби Фъргюсън-МакКензи (Ямайка).

В другата серия сили ще мерят: Ким Геверт (Белгия), Вирджил Хоудж (Сейнт Китс и Невис), Тори Едуардс (САЩ), Вероника Кембъл (Ямайка), Елена Болсун (Русия), Алисън Феликс (САЩ), Шери Флечър (Гренада) и Сайдони Мадърсил (Кайманови острови).

Въпреки че влиза едва с 13-и резултат в полуфиналните серии, Тезджан Наимова има реалната възможност да намери място сред най-добрите осем атлетки в дисциплината на финала, който е насрочен за 15.15 часа (българско време) в петък.