Националните ни боксьори в това число и Тервел Пулев заминаха за силен турнир в Махачкала. Надпреварата ще излъчи победителите си в неделя, но сред тях няма да бъде Кубрат Пулев. Кобрата не отпътува заради лични причини за турнира, който е част от подготовката на тима ни за Световното първенство в Милано от 30 август до 13 септември.

На 15 юли боксьорите ни се качват на Белмекен, където ще имат съвместна подготовка с турските си колеги, а след това им предстои пътуване до Грозни за срещи с доста класни противници от Куба, Китай, САЩ, Дагестан както и турнир след това.

„Готвим се за Световното. Днес националите заминаха за Махачкала, където ги чака много силен турнир. Всички, който са в столицата на Дагестан ще се боксират на Световното! След лагера на Белмекен до 30 юли ще заминат за Грозник, където ще имат подготовка със силните отбори на Куба, Китай, Дагестан и САЩ. Там ще участват на турнир, за които ще дойдат още 10-на нации. Това ще е последната ни проверка преди Световното. Може на Мундиала в Милано да бъдем и с 10 представители. Поради лични ангажименти Кубрат Пулев не може да участва на турнира в Махачкала. Заминаха Тервел Пулев, Младен Манев, капитанът Детелин Далаклиев, Александър Александров, Симеон Чамов и други на които ще разчитаме за медалите от Световното” каза за гонг президентът на боксовата ни федерация Марин Димитров.

Босът на родния бокс коментира и присъствието на Тервел Пулев в национални: „От последните два лагера е в националния отбор! Преди това водеше подготовка с клуба си. В добра форма е. В бокса не е като във футбола. Някои спират, отиват да учат, връщат се. Нормално е. не знам той да се е отказвал от националния отбор, имаше отдръпване след последната квалификация в Пескара. Тервел е най-силният боксьор в категорията си. На републиканското стана безпроблемно пръв и е нормално да участва на Световното” . Тервел Пулев бе извън националния отбор миналата година, но сега е отново сред най-добрите, които ще търсят победи на ринга под флага на България. Роденият на 10 януари 1983 година Турвел е брат на най-добрият ни боксьор Кубрат Пулев, а на 27 декември 2008 се роди първородният му син Калоян. Преди време Тервел бе заявил, че би жертвал кариерата си за сметка на тази на приятелката му – волейболната националка Диана Ненова. Официалното му завръщане бе на турнира „Странджа” през февруари.

По казуса Борис Георгиев Марин Димитров коментира: „Никой не се е чувал с Борето. Само от вестниците знам, че е играл един мач като професионалист. Дано да му потръгне, той е много добър боксьор и може да постигне много в професионалния бокс. За разлика от аматьорския, в професионалният бокс се изисква много повече себеотдаване и тренировки, а той в последно време се беше отдал на други неща. Борето е голям талант, но беше загърбил бокса и се видя, че без тренировки и постоянство, не може да се постигне нещо”.

Интерес от допинг-ченгета към българските боксьори няма. „Интерес от тях към нас няма, а и ние не се притесняваме от тях защото поне последните 10 години на каквото и да е първенство не е хващан боксьор с положителна проба. При нас забранените вещества не дават това, което дават при другите спортове. Един удар може да омаломощи противника и този допинг да се окаже излишен. Не само при нас, но и при другите темата допинг не ни вълнува!”.