Боксьор номер 1 на България за 2011 година и двукратен европейски вицешампион в категория до 91 килограма Тервел Пулев започна по блестящ начин участието си в 63-тия международен турнир по бокс "Странджа".

При първото си излизане на ринга в столичната зала "Универсиада" Тервел Пулев имаше за съперник Димитар Тасков от Македония. В средата на втория рунд Тервел Пулев пласира светкавична комбинация от ляв прав-десен прав в брадата на македонския боксьор, който падна на ринга като ударен от мълния. Реферът брои до 10 и произнесе "нокаут!", а от втория ред на зала "Универсида" първи аплодира симпатичен хлапак. Оказа се, че това е тригодишният Калоян - син на Тервел Пулев, разположил се удобно в скута на баба си, която е дипломиран доктор по медицина.

Отличен мач направи и 19-годишният ученик от спортното училище в Плевен Христо Христов, който в категория до 75 килограма победи с лекарска забрана в третия рунд Лука Капуано /Италия/. Христо Христов обсипваше с тежки удари италианския боксьор, който в третия рунд бе целият в кръв и мачът бе прекратен. В изключителон равностоен двубой в категория до 69 килограма младата надежда на българския бокс Симеон Чамов загуби по точки от Давид Папо /Франция/, като в съдийските протоколи бе записано 15:14 точки за Папо.

Последната среща от програмата на първия ден на турнира "Странджа" се оказа и най-зрелищната - в категория до 64 килограма Ангел Христов победи Дема Кутуа от Грузия. Христов, който пред турнира имаше сериозни проблеми с контузия на силната си дясна ръка, след първите два рунда губеше със 7:10 точки. Но в заключителния трети рунд Ангел Христов тръгна в неспирни атаки и с точни крошета и ъперкъти в серии буквално извоюва победата с 13:12 точки.

При жените първа от българките на ринга в зала "Универсиада" се качи Стойка Петрова в категория до 51 килограма, която имаше за съперничка европейската шампионка и двукратна световна вицешампионка Никол Адамс от Англия. Стойка Петрова, 27-годишна боксьорка от Добрич с диплома за висше образование, направи великопелен мач срещу тъмнокожата англичанка и според почти всички зрители, специалисти и журналисти в залата заслужаваше победата.

Не така мислеха обаче петимата странични съдии, които предпочетоха европейската шампионка Никол Адамс и й присъдиха победата с 10:8 точки. За сметка на това другата българка - Деница Елисеева, бе категорична и в среща в категория до 60 килограма победи Хелена Фалк от Швеция с 12:7 точки.

През първия ден отлични впечатления сред около 1000 зрители в "Универсиада" остави кубинският боксьор в категория над 91 килограма Ерисланди Готила Савон, който е племеник на легендарния кубински боксьор Феликс Савон - трикратен олимпийски шампион и трикратен световен шампион. В отличен стил Ерисланди Савон победи с прекратяване на мача още в първия рунд Евгенос Лазаридис от Гърция.