Тервел Пулев повече няма да бъде викан в националния отбор на България по бокс. Това заяви селекционерът Петър Лесов и допълни: „Виждам, че колкото и пъти да се пробва, няма да вземе квота за Олимпиадата. Решихме да пробваме други момчета в неговата категория”.

По отношение на Тервел и неговото представяне на квалификационния турнир в Пескара, президентът на боксовата ни федерация Марин Димитров разкри: „ Първата си среща той спечели благодарение на съдията, който ни е много добър приятел. Самият рефер ми каза, че е трябвало да го изгони, но не го е направил защото сме много добри приятели. Втората си среща Тервел загуби от англичанин, който не бе класен. В този мач той демонстрира невероятни акробатично способности – прехвърли него и съперника през горното въже, паднаха извън ринга и контузиха доктора. Срамота! Няма да се излагаме повече. Той не може да има претенции и да претендира. Единствено и само Кубрат Пулев може да поставя условия, защото като излезе на ринга е отличен!”.

Бойкот в националния отбор по бокс няма, коментираха от федерацията. „Всичко е нагласено, за да пробват да се получи разаединение. Всички момчета са на тренировка. Говорих с тях. Четиримата са от малцинството и могат да бъдат манипулирани”, каза Димитров.

Преди ден стана ясно, че Илия Филипов (51), Огнян Колев (60), Боян Александров (60) и Евгени Борисов (69) са отказали тренировките, но днес те отново са в залата. „Дали са на Илия Филипов един набран номер и му казали да говори, да иска пари и т.н. Огнян Колев е имал за кратко спиране на стипендията защото не е тренирал както трябва. После обаче дори му е платено повече.”

Борис Георгиев и Кубрат Пулев, вече имат квоти за Летните олимпийски игри в Пекин. Последен шанс за виза е квалификацията в Атина от 7 до 14 април. Тимът ни за турнира ще бъде определен преди и по време на спаринг седмица в Украйна – от 24 март до 2 април. Вероятно там България ще бъде с пълен състав, ще спори с 22 украински боксьори и представители на Франция и Тунис.

Според Марин Димитров страната ни ще има още трима представители в Пекин през август.

„Шансове за квота имат Детелин Далаклиев, Алексей Шайдулин, Спас Генов, Огнян Колев и Младен Манев. 3-4 момчета може да се боят за квоти. Много ще е трудно” допълни треньорът Петър Лесов.

„Ако Димитър Щилянов не спечели квота за Олимпиадата в Пекин вероятно ще сложи край на кариерата си в аматьорски бокс” добави Димитров.