Олимпийската ни шампионка по лека атлетика Тереза Маринова ще отбележи 10-годишнината от спечелването на златния си медал в тройния скок от Сидни 2000 с детски спортен празник „Тереза Маринова и приятели”. Надпреварата ще се проведе в неделя, 12-ти декември в зала „Фестивална” в София от 12 часа. Тереза, която е в напреднала бременност сподели, че юбилеят е просто повод за състезанието, което иска да превърне в традиционно. Маринова потвърди, че обмисля да подари някой от златните си медали от големи първенства на Музея на спорта.

„Идеята се роди малко преди моя юбилей на 24-ти септември. Работихме усилено и направихме това с огромно желание. Дано се получи един страхотен празник, в който децата да се забавляват. Знаете, че аз започнах да се занимавам с треньорство и видях колко много децата искат да участват в едно състезание, направено като за големите. Юбилеят е просто поводът да се случи първото издание. Ще направя всичко възможно това да стане традиционна надпревара и да се провежда два пъти в годината. До вчера имахме около 170 записани деца, но очакваме около 200. Радващо е, че има толкова много желаещи. Големи имена в българската лека атлетика се съгласиха да се явят в една друга светлина на този празник. Ще видите личности като Светла Димитрова, Петя Пендарева и Ива Пранджева сред съдийския състав. В момента работя с 16 деца и част от тях ще са на състезанието. Това, което най-много искам да ги науча, е на търпение, за да могат да изчакат своя миг”, заяви Тереза Маринова.

Нейният наставник, под чието ръководство спечели титлата в Сидни, Христо Марков пък каза: „Тази надпревара идва в един много важен момент, когато трябва да върнем децата в спорта.”

„Това, което Тереза прави, е страхотно. Самият факт, че го прави Тереза Маринова означава много. Това е надпревара, която ще запали децата да тренират. Мечтата ми винаги е била такива големи имена да остават в спорта и да работят за него. Това, което прави, е чудесно и няма как нещо, с което се захване, да не го направи. В момента, в който Тереза дойде при нас и попита, съответно ние я насърчихме. Изцяло заслугата е на Тереза Маринова”, коментира президентът на родната федерация по лека атлетика Добри Карамаринов.