Тя е млада, симпатична и успешна вече треньорка. В спортове като художествена и естетическа групова гимнастика, която набира все по-голяма популярност в България. В една малка община като Елин Пелин, където спортните клубове се броят на пръстите на едната ръка.

Теодора Граматикова: Да успееш на инат!

източник: СК "Теа Денс"

Знаете какво е художествена гимнастика, а какво всъщност е естетическа гимнастика? Самата естетическа гимнастика съчетава в себе си красотата на танца, гимнастическите и акробатични упражнения.

Играе се в група от 6 до 14 гимнастички, под музикален съпровод, естествено всичко подкрепено с ефектни костюми и грим.Всяка композиция има определена тематика и разказва история.

СК "Теа Денс" - Елин Пелин печели медали на държавни първенства , но Теодора Граматикова не мисли да спира с успехите. Последният такъв дойде преди по-малко от месец на Международния турнир по естетическа гимнастика "Академик Къп", където момичетата от клуба във възрастова категория 10-12 годишни заеха третото място.

За това как се развива спорт в малкия град и има ли трудности в това начинание Теодора се съгласи на едно интервю за спорта в по-малките населени места и гимнастиката като цяло.

- Как започна всичко?
- Всичко започна през ноември 2005 г., когато създадох Школа по танци към Читалище“Елин Пелин“ – гр.Елин Пелин. Тогава бях едва петнадесет годишна и естествено беше доста трудно да спечеля доверието на хората, за да запишат децата си при мен. И така около две години аз тренирах 4-5 деца. Участията ни бяха предимно на територията на Общината, а заниманията свързани повече с танци, от колкото с гимнастика.

- Кога дойде официалното създаване на клуба?
- Идеята за създаването на клуба дойде през 2009 г., когато броят на занимаващите се увеличи и започнах по-усилено развитие с насоченост художествена и естетическа гимнастика. СК „ТЕА Денс“ е основан в края на 2009 г. и е приет за член на Българската федерация по естетическа групова гимнастика и Българската федерация по художествена гимнастика.

- Имахте ли проблеми с материалната база?
- Срещнах определени трудности с материалната база, когато помолих да използваме Спортната зала на града. Преди това в читалището нямахме никакви грижи. Но тъй като спортовете, които развивам изискват голямо пространство се наложи да убедя Общината , че имаме нужда от използването на Спортната им база, за да постигнем резултати. Не беше никак лесно, но в крайна сметка, след две години разглеждане на Общински съвет на молбата от клуба, ние получихме правото на договор за използване на съоръжението.

- Как се справяхте с финансирането?
- Това е една от най-трудните части от организацията на клуба. Доста време поддържах дейността с лични средства от странични мои дейности, дарения от фирми и спонсорства. След като дойдоха не един, а доста успехи и Общината започна да ни финансира с определени средства.

- Колко деца и треньори имате в момента в клуба?
- В момента имаме 60 деца занимаващи се с естетическа гимнастика, художествена гимнастика и модерен балет на възраст от 3 до 13 години. В клуба освен мен работят още трима треньора Преслава Вулова, Цветелина Атанасова, Латина Цветанова и един балетен педагог – Людмила Илиева.

Теодора Граматикова: Да успееш на инат!

източник: СК "Теа Денс"

- Не затруднява ли работата в клуба личния живот?
- По скоро не тъй като и годеникът ми се занимава в сферата на спорта като национален състезател по академично гребане и срещам напълно неговото разбиране, за това което правя. Естествено изключително много ме подкрепят и моите родители, на които съм много благодарна.

- Кой са най-големите Ви успехи до сега?
- Най-добрите ни постижения до момента са няколко. През 2012 г. на Държавното първенство по Естетическа групова гимнастика състезателите във възраст 8-10 годищни станаха Държавни шампионки на България, във възраст 10-12 годишни и 6-8 годишни на същото състезание отборите заехме вторите позиции. През 2013 г на Международен турнир по Естетическа гимнастика, отбора на клуба в категория 10-12 годишни стана Международен шампион, като победи дори два руски отбора. През същата година на Държавното първенство по художествена гимнастика ансамбли, ансамбълът ни във възраст деца зае първо място в категория „Б“. Последваха и още успехи и медали.Надяваме се и през 2014 г. да успеем да се подготвим добре и да печелим призови места.

Теодора Граматикова: Да успееш на инат!

източник: СК "Теа Денс"

- Предстоящите състезания в които ще участвате?
- Предстоят ни няколко Държавни първенства и турнири по художествена гимнастика. За следващата година имаме амбицията да участваме и на форуми извън страната, но ако намерим подходящо финансиране.

- Как ви приемат конкурентите, след като идвате от малък град?
-На първите състезания за клуба не ни смятаха за конкуренция. В последствие с постигането на успехи и побеждаването на вече утвърдени клубове, успяхме да добием авторитет. Трудно се пробива тъй като сме от малкия град, а и клуба не е на някоя известна личност в спорта. Това е все едно да отидеш в Америка и да кажеш че си от България.

В заключение амбицираната треньорка сподели желанието си град Елин Пелин да организира турнири по художествена и естетическа гимнастика, които да се превърнат в ежегодни събития. Дано успее!