Британецът Тею Гейгън Харт от отбора на „Инеос" спечели колоездачната обиколка на Италия. Втори в генералното класиране на 39 секунди остана австралиецът Джей Хиндли, който водеше преди последния етап. Вчера 25-годишният Харт изоставаше с едва на 0.86 секунди.

За първи път в историята на Световния тур състезателите на първо и второ място имаха еднакво общо време в навечерието на последния етап, но Харт се оказа по-бърз от Хиндли в часовника по улиците на Милано. Нито един от двамата никога не е завършвал по-напред от 20-о място в Световния тур.

Отборът на „Инеос" печели „Джирото" за втори път след 2018 година, когато триумфира Крис Фруум. 21-ият и финален етап - индивидуалното бягане по часовник с дължина 15.7 км спечели Филипо Гана (Италия) със 17.16 минути. Той финишира пръв пред Миланската катедрала.

За 24-годишния Гана от отбора на "Инеос" това беше четвърти етапен успех в тазгодишното издание на „Джирото". Втори на 32 секунди в часовника завърши Виктор Кампенаертс (Белгия), а трети - Роан Денис (Австралия).

Вилко Келдерман (Нидерландия) се нареди трети с пасив от 1.29 минути в генералното класиране на триседмичната надпревара, която изглежда приключи точно навреме заради нарастващия брой заразени с COVID-19 в Италия и новите ограничения, въведени в страната.

Обиколката на Италия първоначално трябваше да се състои от 9 до 31 май, но беше отложена за октомври заради пандемията от коронавирус.