Олимпийският ни шампион в спортната стрелба Таню Киряков вече тренира на 100% за Европейското първенство в Лахти, където ще има шанс да стигне до желаната олимпийска квота. „Тренирам усилено от началото на януари, защото след операцията ми бе казано какво да правя като физическа подготовка. Някъде края на декември и началото на януари трябваше да започна специфичната подготовка, която е с оръжие и аз го направих. Да, чувствам се добре. Дано Господ да е с нас”, пожела си Таню Киряков пред Гонг.

Колкото до самото Европейско, Киряков коментира: „По принцип е последния шанс, но имах едно уверение, че дори да не успея за квотите, може да пусна документи, за да участвам за уайлд кард. Казаха ми, че 90 на 100 винаги, когато човек има в годината оперативна намеса или контузия, гледат по-благосклонно. Но това е най-малкият проблем. Проблемът е, че аз трябва да се върна на моите резултати, на които съм бил. Аз не съм вярвал, че физически може след година и 6-7 месеца, като не си тренирал, може да загубиш толкова. Все едно започвам отначало. Вече чувствителността е по-друга. Олимпиадата е един стимул, но има и нещо друго – нали знаете, че при нас най-високо е, ако мога да подобря някой от световните рекорди. Това е мечтата ми. Аз вече един съм подобрил и ми трябва още един.”

Дали има напрежение, заради все още липсващата квота за Игрите в Лондон: „Не, няма такова напрежение, защото не са ми сложили автомат на главата. Моята нагласа винаги е била – прави каквото трябва пък да става каквото ще. В самия спорт е важно как се провежда подготовката, защото всяко едно нещо, което не е подготвено от федерацията, което не е направено, това се отразява малко или много. Човек започва да се нервира на нещата, които не стават както трябва. Малко или много в един момент това се отразява на резултатите. Нямам намерение да се свързвам с брак с федерацията, за да са ни взаимоотношенията добри или лоши. Те са чисто служебни. В момента дори имаме спор за пътуването до Мюнхен. Стават странни неща, даже не искам и да говоря за тях. Малко или много в момента съм ангажирам клуба, че ще ми плати примерно моето пътуване, понеже ще пътувам с колата. Пътуването ще бъде поето от клуба. Иначе трябваше да пътувам с автобуса, а то отнема около 20-22 часа, защото има по границата много разправии. Но и този проблем ще го реша. Просто преди Европейското трябва да имаме няколко турнира, в които да се види какво е нивото.”

За колегата си в спортната гимнастика – Йордан Йовчев, който се класира за шеста Олимпиада, Киряков, който вече има шест участия, бе категоричен: „Аз за Данчо Йовчев имам само една дума – извънземен. Що се касае до двата спорта, то те не могат да бъдат съвместими. Това, което той прави просто не мога да го направя. Винаги съм калкулирал една Олимпиада спрямо резултата, а не като бройка. За мен е много важно един човек да отиде на Олимпиада и да покаже резултат, а когато има резултат има и представяне, независимо дали е първи или осми.”