Дуетът ни по синхронно плуване Калина Йорданова и Иглика Големинова замина тази сутрин за Световното първенство в Шанхай. В петък ще отпътува и Петър Стойчев. Той още с Нина Рангелова, Екатерина Аврамова и Венцислав Айдарски са другите ни представители на шампионата в Китай от 16 до 26 юли. Общо шестима българи покриха високите нормативи за плувния Мондиала на Международната федерация.

“Не само Нина Рангелова и Петър Стойчев, а всичките ни шестима участника имат шансове за добри резултати”, каза за Гонг генералният секретар на плувната ни федерация и олимпийска шампионка на 100 м бруст от Игрите в Сеул през 1988-ма Таня Богомилова.

Освен при двойките Калина Йорданова ще участва и соло в синхронното плуване. “Тя има шанс да влезе и във финал на соло”, очаква ген.секретар на плуваната ни централа.

Петър Стойчев ще плува на 10 и 25 километра, като по-късата дистанция ще бъде и първа битка за квота за Летните олимпийски игри в Лондон за него. Маратонецът ни ще отпътува в петък с треньора си Красимир Туманов и Таня Богомилова, която ще участва на извънреден конгрес на Международната федерация.

“Това е първото състезание, което дава и олимпийски квоти. Това е голям шанс за нас. Най-важното е Пепи да попадне в първите десет, за да добие квота за Олимпиадата през 2012-та, а след това има и втори шанс на квалификациите в Лондон“, каза Богомилова.

Екатерина Аврамова ще участва в коронните за нея дисциплини 50, 100 и 200 метра гръб. Нина Рангелова ще плува на 100, 200 и 400 метра в свободния стил. Венцислав Айдарски е заявен на дългите дистанции 800 и 1500 метра свободен стил.

“Това е съставът, като той е така малък заради спуснатите нормативи от Международната федерация. Плувците ни се готвиха спрямо плановете си. Стойчев бе в Германия, Рангелова и Айдарски в Сиера Невада (Испания). Дуетът ни по синхронно плуване замина по-рано днес защото започват на 16 юли. Маратонът почва на 19-ти и всичко е по план. Всички са си направили подготовката там, където са сметнали за добре. Нямаме опасения от това, че шампионатът е в Шанхай. Всички достатъчно по-рано отиват с оглед на аклиматизацията. Така сме преценили, че 4-5 дни преди самите първи стартове са достатъчни“, поясни още Богомилова, която сподели и своите очаквания: “Винаги са максималните. Гледаме най-доброто като представяне, което означава, че те трябва да си направят личните постижения и рекорди, което неминуемо ще ги дръпне напред да плуват. Очаквам така да влязат и във финалите. Не мога да деля плувците ни. Всичките ни състезатели имат шансове. Това е най-доброто, което отива. Всеки един от тях може да влезе на финал, стига да може да си даде най-доброто постижение!”.

Таня Богомилова ще пътува за Шанхай и заради ръководни дела: “Ще има извънреден конгрес на Международната федерация ФИНА, на който ще се променят правила. След това ще се събира и самото бюро за разисквания на отделни въпроси. А най-вече може би ще се разберат и кандидатурите за следващите първенства”.