15-годишната Грета Банишка е абсолютна републиканска шампионка на България по спортна гимнастика в многобоя за 2009, 2011, 2013,2014 и 2015 година, носител е на Купата на България за 2009, 2011, 2013 и 2015 година.

„Голямата ми мечта е да представя страната ни на Олимпийски игри“, споделя още Грета преди Световната купа по спортна гимнастика във Варна.

Гимнастичката има още златен медал в многобоя, златен медал на прескок, сребърен медал на успоредка и бронзов медал на греда на международния турнир за младежи и девойки по спортнагимнастика, съпътстващ Световната купа по спортна гимнастика във Варна през миналата година.

„Започнах да тренирам през 2005 година, едва на 5 години, но дори и на тази крехка възраст усетих, че това е моето призвание. Като всяко ново нещо, всичко ми беше интересно, но постепенно разбрах, че трябва да се подходи сериозно към тренировките за да има резултат”, разказа Грета Банишка.

„Прекарвам целия си ден в тренировки, но за мен не е проблем да бъда 8 часа в залата по гимнастика, защото обичам да тренирам. Харесвам всички уреди, но най- много ми се отдава гредата. Може би, защото преди време ми беше най-трудна и отделях много време, за да тренирам на нея”, коментира още гимнастичката и продължава:

„Освен, че тренираме, в залата винаги има и моменти на смях и забавление. Но сериозната подготовка е най-важна, защото все пак съм част от националния отбор. На първо място за мен е чест да представям България пред света. Определено съм мотивирана да покажа най-доброто от себе си.”

Грета Банишка

източник: Организационен комитет на Световната купа във Варна

„Любимото ми състезание е младежкият олимпийски европейски фестивал в Грузия, който се проведе миналата година. Идолът ми е Йордан Йовчев. Имам честта лично да го познавам и видях, че, освен изключителен спортист, е и страхотен човек! Дано повече хора са като него”, споделя още Грета Банишка и добавя:

„Ако трябва да се опиша с три думи, те ще са – мотивирана, решителна, амбициозна. В свободното си време се старая да бъда със семейството си и приятели, било то на кино или просто на разходка навън. Като всеки тийнейджър съм сменяла доста хобита - от събиране на салфетки до колекциониране на стикери и какво ли още не. В момента нямам конкретно хоби.”