Американският спринтьор Тайсън Гей стартира чудесно сезона, спечелвайки надпреварата на 100 метра на турнира от веригата IAAF world challenge в Кингстън, Ямайка. Гей спря електрониката на 9.86 секунди, изпреварвайки със 17 стотни от секундата местната звезда Неста Картър (10.03).

Американецът Дарвис Патън се нареди трети, изоставайки с 21 стотни от секундата от победителя. 30-годишният Гей стана първия спринтьор, който дава резултат под 10 секунди на 100 метра този сезон и с това показа, че може да бъде сред фаворитите на Световното първенство в Москва през август.

Световният рекордьор Юсейн Болт трябваше да се състезава на 200 м, но пропусна състезанието заради разтежение в ахилеса. След победата си в Кингстън, преследваният от контузии през последните години Гей заяви, че започва да влиза в добра форма, чувства се добре и с нетърпение очаква шампионата в Москва, където ще даде всичко от себе си.

При жените титлата на 100 м. завоюва представителката на домакините Вероника Кембъл-Браун, която взе дистанцията за 11.01 сек. Олимпийската шампионка от Лондон 2012 Алисън Феликс финишира пета (11.13). /БГНЕС