Индийски вестник твърди, че знае имената на шахматистите, които помогнаха на Магнус Карлсен да завоюва световната корона.

На всички въпроси на тази тема по време на битката с Вишванатан Ананд, неговият опонент Карлсен само поклащаше глава или отговаряше просто "не". След края на мача 22-годишният скандинавец за пореден път отказа да оповести имената на неговите асистенти.

В същото време Ананд не скри, че негови секунданти са Кришнан Сасикиран, Сандипан Чанда, Радослав Войташек и Петер Леко. Според индийското издание "Firstpost", източници, близки до Ананд са разкрили, че са знаели имената на помощниците на младия норвежец още преди началото на мача в Ченай. Досега бе сигурно само, че един от секундантите му е неговият сънародник Йон Лудвиг Хамер.

"Firstpost" пише, че другите шахматисти са Лоран Фресине и Ян Непомнящий. Разбира се, Карлсен е тренирал в родината си и с компютър, но за такива сблъсъци секундантите винаги са били много по-важни за подготовката от машината. 32-годишният французин Фресине, който е добър приятел на Карлсен, финишира втори на Европейското лично първенство в Пловдив през 2012 г. 23-годишният Непомнящий спечели званието шампион на Русия през 2010 г. /БГНЕС