Медалистките от европейското първенство по борба получиха финансови бонуси за постиженията си на стилна церемония.

"Когато спечелих втората си титлата си емоцията бе неописуема – призна пред медиите Тайбе Юсеин, която преди седмица стана за втори път шампионка на континента в борбата. - Защото едно е веднъж да стигнеш до златото, но много по-трудно е да го защитиш“.

Спортист №1 на България разкри, че се е борила с травма в ребрата, получена преди първенството в Букурещ. „Нелепо се контузих на една тренировка, първите дни дори трудно дишах – призна Тайбе. - Но на самото състезание спрях да мисля за болката. Само във втората среща с украинката, която ми беше и най-трудна, се получи удар точно там. Но за щастие и това успях да преодолея. Сега съм значително по-добре.“

Церемонията уважиха почетният президент на БФ Борба Валентин Йорданов, както и настоящият шеф на централата Христо Маринов. Сред гостите бяха още Тодор Ангелов, отговарящ за женските формации във федерацията, членовете на управата Стефан Николов, легендата Александър Томов, световният шампион Рахмат Сукра.

"Благодаря за чудесните мигове, които ни предоставихте – каза легендарният Валентин Йорданов. - Още веднъж ме накарахте да се чувствам горд, че съм българин. Пожелавам ви на световното да се върнете с квоти и с повече медали от сега. А догодина да постигнете своите върхове и на олимпиадата.“

"Оттук нататък ме чакат много тренировки, състезания, на които трябва да се докажа и да се върна в моята категория до 57 кг“, обяви Биляна Дудова, която е уникален случай в родната борба с 3 поредни европейски титли в 3 различни категории. На първенството в Румъния, едва на 21 години, тя спечели с общо 17:0 точки срещу 4-те си съпернички.

В началото на месец май отборът тръгва за лагер в Япония. С водения от Петър Касабов тим няма да пътува "сребърната" Евелина Николова, която е с разтегнати връзки на коляното и около месец ще се възстановява.

"Много се радвам, че има такива награди, защото това е признание каква работа сме свършили в залата и на тепиха – обяви старши треньорът Петър Касабов.