Тайбе Юсеин се класира на финал в категория до 62 килограма на световното първенство по борба, след като победи американката Малъри Велт. Секунди по-рано до схватка за злато при 57-килограмовите стигна и Биляна Дудова, която победи унгарката Емезе Барка.

Схватката тръгна по-добре за Велт, но българката се защити от две опасни атаки за американката. Тя обаче допусна фатална грешка и Юсеин не пропусна да я накаже. Българката събори съперничката си на тепиха за две точки, но се възползва от добрата хватка, продължи я и успя да стигне до туш само 2:18 минути след началото.

На финала българката ще срещне 21-годишната японка Юкаке Кавай, която е сестра на олимпийската шампионка от Рио - Рисако Кавай.

Интересно е, че Юкаке е отгледана в семейство, изцяло свързано с борбата.

Майката на двете сестри Хацуе Кавай е била седма на световното първенство през 1989-а година, а бащата Такахито се е състезавал на местно ниво.

Кавай надви с 4:3 украинката Юлия Ткач, която през богатата си кариера има две европейски и една световна титла. Утре обаче тя ще се бори за бронз, а Тайбе Юсеин и Юкаке Кавай - за злато.