България се представи повече от добре на завършилото вчера Световно първенство по Таекуон-До ITF в Беларус. 11-те наши национали извоюваха 4 медала, като за първи път от години имаме и световна титла. Спечели я Катерина Иванова при девойките младша възраст, а в същата категория до 45 кг. Елена Любомирова взе бронз. Сребърен медал спечели Ния Христова в кат. 55 кг., а Атанас Пищалов взе бронза при юношите старша възраст в кат. 63 кг.

“Много съм доволен от представянето ни в Минск. Можехме да си тръгнем и с още медали, но на моменти ни липсваше късмет. Все пак изпращаме много добра година. През април спечелихме 37 отличия на Европейското първенство в Естония, като само титлите ни бяха 11. Хубавото е, че се вижда развитието ни, отглеждаме прекрасно поколение. Надявам се да задържим нивото си и да продължим да се развиваме”, заяви президентът на федерацията ни Марио Богданов.

Участие на Световното първенство взеха над 500 състезатели от 56 държави. Първи в класацията по медали бяха 15-те таекуондисти на Северна Корея с 21 титли и общо 31 отличия. Следват националните отбори на Русия (13 златни, 15 сребърни и 26 бронзови) и Аржентина (10, 9, 8). Българите се наредиха на 16-та позиция в отборното класирането. Преди две години на Световното първенство в Андрия, Италия българите завоюваха 9 медала - 2 сребърни и 7 бронзови, а четири години по-рано в Таджикистан имахме 4 бронзови.

“Доволен съм от представянето ни. От 11 състезатели да спечелим 4 медала и още двама от тях отпаднаха след три победи, това е страхотно постижение. Още повече, че в последните години не сме имали злато от Световно първенство за юноши и девойки. Това, което направихме в Минск, не е никак малко. Разбира се, предстои ни още работа. До края на годината ще участваме на турнирите от клас А в Словения и в България.

В началото на 2019 г. е държавното първенство, което ще бъде и квалификация за националния отбор. Догодина ще участваме на Европейското първенство в Римини, Италия в края на април и на Световното в Ливърпул през август. Така че имаме още много работа, но съм доволен, че имаме стабилна основа”, заяви старши треньорът на националния ни отбор Тодор Козладеров.

На шампионата в Минск имаше и четирима български съдии, които бяха оценени високо от членовете на Международната федерация.