Спортистите от Русия и Беларус получиха разрешение от Международната федерация по тенис на маса (ИТТФ) да се състезават като неутрални на международни турнири, съобщава агенция Ройтерс.

ИТТФ поясни, че ще спази обявените във вторник препоръки от Международния олимпийски комитет (МОК). Решението обаче не важи за световното първенство, за което руснаци и беларуси не са класирани по спортен път. 

От ИТТФ добавят, че федерацията сама ще оформи детайлите около неутралитета на засегнатите състезатели. 

"В дългата си история тенисът на маса е успявал да обединява хора, чиито държави са в обтегнати отношения", съобщават от ИТТФ, посочвайки гостуването на американски отбор в Китай през 1971 за приятелски мачове.

"Нашият спорт гради мостове, помага на хората да се опознават и отваря вратите към мира по начин, по който никой друг не може. 

"ИТТФ затвърждава позицията си за мир и порицава военните действия в Украйна. Федерацията е солидарна с хората от Украйна и ще продължи да подкрепя тениса на маса в страната. 

Международната федерация по фехтовка (ФИЕ) взе сходно решение по-рано този месец, но домакините на големи турнири Германия и Дания отказаха да ги организират. Украинците пък обявиха, че ще бойкотират всеки турнир по фехтовка, в който има спортисти от Русия и Беларус.

По-късно повече от 300 фехтовачи написаха писмо до ФИЕ със зов за анулиране на решението./БТА