Над 400 състезатели участваха в държавното първенство по ориентиране, състояло се в историческия център на Пловдив. Организаторите предложиха отлични условия, а стартовете по централната пешеходна и съседните й улици предизвикаха огромен интерес сред минувачите.
 
В спринта при мъжете пореден триумф записа Иван Сираков. По 3,8-километровото трасе представителят на „Вариант 5 Търговище“ изпревари с 1:13 мин. Ивайло Каменаров (Компас крос Русе), бронзът бе за Апостол Атанасов (Трапезица - 1954 Велико Търново). 
При жените шампионка в 3,4-километровия спринт стана Кристина Иванова (Младост Благоевград), финиширала на 32 секунди пред Ясна Петрова (Истрос Русе), трета е Лилиана Гоцева, също от „Младост Благоевград“, с изоставане от 1:21 мин.
 
Същата тройка окупира отличията и в средната дистанция, но първите два състезателки си размениха местата. Титлата бе за Ясна Петрова, втора на 2:11 мин. е Кристина Иванова, а още един бронз спечели Лилиана Гоцева.

ориентиране

Подобна бе ситуацията и при мъжете в тази дисциплина. Иван Сираков този път се задоволи със среброто, след като беше изпреварен с 1.12 мин от спечелилия държавната титла Ивайло Каменаров. Трети се нареди Валентин Шишков от Трапезица - 1954 Велико Търново.
 
В спринтовата щафета най-бързи бяха представителите на Компас Крос (Русе). Мая Недялкова, Петър Борисов, Ивайло Каменаров и Велина Коева изпревариха квартета от „Младост“ Благоевград с 2:37 мин., бронзът бе за „Трапезица 1954 Велико Търново“. По този начин Каменаров си тръгна с три медала – два златни и един сребърен от състезанията в Пловдив.
 
Награждаването на призьорите се превърна в стилна церемония пред многобройна публика в античния театър на Пловдив. Следващите стартове в богатия годишен календар на Българска федерация ориентиране са идния уикенд на „Плана оупън“ с държавните първенства на дълга дистанция и на щафета.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.