Неправомерна ограда с шипове и катинар отделя съдийските кораби от акваторията на клуба. Вече месеци родители, треньори и ръководство с ограничен достъп до базата.

По традиция във Варна беше даден старт на ветроходния сезон с регата Трети Март в клас ЯЛ-6 - държавно първенство за класа. Това е най-старото ветроходно състезание в България, което тази година чества своя 65-ти юбилей. Организатор на събитието е клуб „Приятели на морето“ с помощта на СК „Черно море Бриз“. Тазгодишната надпревара ще се проведе между 1-ви и 3-ти март, а в нея участие ще вземат 19 лодки от 13 клуба, с между 5 и 6 човека екипаж. За трите състезателни дни ще се проведат общо седем гонки, като една от тях ще бъде изхвърлена, за да получи всеки екипаж облекчение в класирането. Гонките ще се извършват в дистанция класически триъгълник в акваторията на варненския залив. Това е една от най-интересните регати за годината, тъй като клас ЯЛ-6 са най-разпространените, но и най-суровите за управление лодки. Като към това добавим температурата и вятърът през март, то това превръща Трети март в регатата, в която се пускат наистина издръжливите екипажи и трофеят от нея е символ на истинско майсторство. Днес макар организационните трудности, съдиите успяха да проведат две от предвидените седем за регатата гонки.

Състезанието беше открито от Дарина Иванова (Клуб, Приятели на морето), Росен Марангозов (СК Черно море Бриз) и Данчо Илиева (Дирекция спорт). С минута мълчание беше почетена паметта на дългогодишния състезател от Търговище – Петър Ганев.

За съжаление стартът на събитието беше помрачен от скандал. Незаконна ограда е поставена преди месеци на базата на клуба, отделяйки част от акваторията му и възпирайки достъпа до част от плавателните му съдове, включително и до съдийските кораби Бриз, Зефир и Мистрал. Макар още през декември да има издадено предписание от Областния управител Стоян Пасев оградата да бъде премахната, днес тя не просто още беше там, а катинар беше поставен на вратата с шипове, отделяща частта от кея, където са вързани корабите, нуждаещи се от по-голяма дълбочина. Неприятната ситуация наложи намесата на полицията и представители на Община Варна. В крайна сметка проблемът така и не е разрешен и се наложи съдиите да излязат в студеното мартенско море с гумена лодка и да вдигат флаговете ръчно. Организаторите напомнят, че акваторията, ползвана от клуба е изключителна държавна собственост и спирането на достъпа до нея по какъвто и да е начин е напълно противозаконно.  Тази ситуация подлага под въпрос възможността за провеждане на последващи стартове, а и провеждането на регатата като цяло.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.