Сърбия "по най-сериозен начин осъжда приетото днес решение за приемане на Националния олимпийски комитет на Косово за пълноправен член на Международния олимпийски комитет", се посочва в изявление, разпространено от сръбското външно министерство, предаде ТАСС.

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич посочва, че "това решение е неприемливо, безпринципно и противоречи на Олимпийската харта". Олимпийската харта предвижда кандидатите за членство в организацията да представляват независима държава, призната от международната общност, напомня Дачич и отбелязва, че МОК нарушава досегашната практика, тъй като Косово не е член на ООН.

"Този акт представлява злоупотреба и тенденциозна политизация на спорта", коментира още сръбският първи дипломат и допълва, че МОК "е длъжен да спомага за единството и разбирателството, а не да създава нови разделителни линии". Министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич също критикува решението на МОК и посочи, че то създава прецедент, който може да подкопае системата на световния спорт. Президентът на МОК Томас Бах пък посочи, че Сръбският олимпийски комитет е приел решението и не е внесъл протест, предаде Ройтерс.

"Президентът на Сръбския олимпийски комитет заяви, че не е щастлив от това решение, но го приема в интерес на спортистите", каза Бах, цитиран от Ройтерс.

"Това ми дава възможност да благодаря публично на господин (Владе) Дивац за това истинско спортсменство и за това, че той поставя личните интереси след интересите на спортистите от Косово", отбеляза Томас Бах. Досегашният премиер на Косово Хашим Тачи, който ще бъде вицепремиер и външен министър в новото правителство, приветства решението.

"Поздравления за Косово и неговите спортисти", написа Тачи на профила си във Фейсбук, като дори посочи, че знамето на косовския отбор на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година ще се носи от шампионката по джудо Майлинда Келменди./БТА