19-тият световен шампион по шахмат Веселин Топалов ще бъде изслушан от Спортно-арбитражния съд в Лозана на 7 декември. Това каза пред Гонг мениджърът на русенеца и президент на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов.

На 7 декември ще бъде последното изслушване по делото, което заведоха Топалов-Данаилов срещу Международната шахматна федерация ФИДЕ и месец по-късно ще очаква окончателното решение. Двамата и БФШахмат официално възразиха на ФИДЕ по повод скандалното даване на Лондон на домакинството на претендентския турнир за световната титла. Кандидати бяха България и Азербайджан, но ФИДЕ в разрез със своите правила подписа договор с офшорната компанията „Агон", свързана с американския бизнесмен Андрю Полсън. Тя пое контрола и ще организира всички най-важни състезания в шахмата за следващите 11 г.

Топалов и Данаилов целят анулирането на договора с „Агон” и така президентският борд на шахмата да бъде принуден да присъди домакинството на България или Азербайджан, които бяха номинирали Панагюрище и Баку като единствените кандидати. Ако процедурата по избор между България и Азербайджан бъде върната, страната ни има шанс да спечели, а с това Веско да получи правото да участва на този претендентски турнир с уайлдкарт. Спечелваното пък на таза надпревара ще му позволи отново да се бори за световната титла.

„Правото е на наша страна! Абсолютно! ФИДЕ наруши легална процедура! Убеден съм, че ако има някаква логика в съдебната система, че ще трябва да спечелим!”, каза пред Гонг Данаилов.

Ето какво каза пред Гонг Силвио Данаилов относно делото, второто място на Топалов на „Турнира на кралете” в Румъния и популяризирането на програмата „Шах в училище” в Европа:

Сега чакаме резултата от Спортно-арбитражния съд в Швейцария. Ние съдим ФИДЕ относно тяхното решение да даде претендентски турнир в Лондон и се борим да намерим място на Веско в нов такъв турнир и ако спечели, ще играе отново мач за световната титла. Нашата цел е Топалов да играе нов трети мач за титлата както игра с Крамник и Ананд, а и както преди това спечели турнира в Аржентина. Сега се борим, ще видим какво ще реши съда.

Сега на 7 декември е назначена дата за последното изслушване в съда. Отиваме с Лозана с нашите адвокати и свидетели. ФИДЕ също ще си представи своите адвокати и свидетели. Това ще бъде последното изслушване и месец по-късно очаквам решение. Иска се възможно най-бързо да се вземе решение защото турнирът е през месец март.

Правото е на наша страна! Абсолютно! ФИДЕ наруши легална процедура! България и Азербайджан подадоха документи да организират претендентския турнир за световната титла. Платиха си гаранциите по 100 000 евро и всичко бе изпълнено. Имаше двама легални кандидати, а ФИДЕ реши да подпише с някаква офшорна фирма с мотив, че било по-изгодно. Това е нелегално! Убеден съм, че ако има някаква логика в съдебната система, че ще трябва да спечелим!

Турнирът в Румъния бе много престижен и под патронажа на румънския премиер Виктор Понта. Игра се в една много красива зала до румънския парламент. „Турнирът на кралете” премина доста успешно и сме доста доволни, защото Букурещ е успешна европейска столица. Надяваме се, че ще стане традиционен.

Доволни сме от представянето на Веско. Резултатът му е добър – 1-2 място. Загуби тайбрека от Иванчук, защото за момент загуби концентрация и загуби по време. В тайбрека игра по-добре и ако не беше този инцидент, щеше да го спечели. Естествено когато не си пръв не можеш да си много щастлив, но и това не е лошо, защото наблюдаваме една позитивна вълна в играта на Веско – спечели в Лондон, стана европейски клубен шампион и сега в Румъния 1-2 място. Смятаме, че той върви на горе.

Мастърсът в София по шах бе много по-силен от „Турнира на кралете” в Румъния. При нас играеха първите 6 и то супер участника, а в Букурещ имаше 4-ма шахматисти. В криза и с 4 участника не е лошо. На нашия турнир и медийният резонанс бе много по-сериозен. Имаше голям интерес и журналисти от целия свят. Все още румънците са много далеч от нашето ниво.

Рано или късно ще възстановим Мастърса в София, но сега имаме много други проекти и приоритети. Оставили сме го на заден план, но съм убеден, че ще го възстановим, ще стане традиционен и София ще има всяка година голям такъв турнир.

Доста страни пък вече приеха програмата „Шах в училище”. Нещата стават постепенно защото това е пробив в образователната система. За сега вече бе приета от Грузия, Армения, много от автономните републики в Русия, сега Румъния започват, а същото така в Швеция се работи много активно по този въпрос. Бавно, но сигурно нещата в Европа вървят напред.

Относно „Шах в училище” в България – ние сме показали всичко, има си Министерство на образованието, правителство и хора. Тях питайте! Аз правя каквото мога от моя страна.