Съдийски скандал се разрази още в първия ден на Световното първенство по художествена гимнастика в Баку, Азербайджан. Австрийската представителка Никол Рупрехт, състезателка на българката Лучия Генчева - Егерман, получи оценка от 17.350, което ѝ отреди 48-о място във временното подреждане след първия ден.

Виновните за грешката, две съдийки, от Финландия и от Монголия, са дали много ниски оценки в хода на надпреварата, от което е била ощетена Никол Рупрехт.

Двете дами са получили предупреждение от Международната федерация и са били отстранени - те повече няма да съдийстват на шампионата в Баку. За скандала става ясно от австрийските спортни сайтове.

За съжаление, въпреки че е установена нередност, оценката на гимнастичката няма да бъде променена.

Нейният треньор Лучия Генчева - Егерман, която е българка и е работила и у нас, също изрази недоволството си от случилото се. Нейната състезателка много трудно ще може да се пребори да влезе сред първите 24 в квалификациите, които дават право на участие в многобоя, а съответно и борбата за първите 16 места, които предствляват визи за Токио 2020.

Българката Боряна Калейн най-вероятно ще участва на двата финала - топка и обръч - тази вечер, като състезанието продължава и в момента. Финалите можете да гледате по NOVA SPORT.