Първият ни представител в свободния стил при мъжете на Световното първенство по борба в Лас Вегас - Борислав Новачков бе сериозно ощетен от съдиите, които спряха устрема му към медалите и към олимпийската квота в категория до 65 кг. 

На четвъртфиналите срещу актуалния световен шампион Сослан Рамонов (Русия) българинът демонстрира отлична. Той поведе с 3:0, но допусна изравняване. В средата на втората част Новачков обърна своя противник при негова атака и първоначално реферите отсъдиха правилно 4:2 точки в полза на нашия национал, но след протест на руснаците нещата се промениха и от 7:5 в полза на българина изненадващо на таблото светна 9:5 за Рамонов. Това взриви "Орлианс Арена", а българската агитка и любителите на борбата скочиха с бурни освирквания за скандалното решение на рефера.

При подновяването на схватката, след триминутната пауза и малко преди края, реферите на масата, които промениха резултата, дори отказаха да приемат протеста на българския щаб, въпреки че кубчето за протест бе на тепиха. До края Новачков се опита да скъси разликата и стигна само до 9:11. В този миг бурни освирквания отново озвучиха пълната наполовина зала.

За жалост Рамонов бе туширан в следващата среща и Новачков не успя да продължи в репешажите за бронза, остана и без квота за олимпиадата. 

Преди това Новачков стартира с успех срещу кореецът Ким - 7:1, а на четвъртфиналите срази и белорусина Контоев с 5:0.