Министърът на физкултурата и спорта Свилен Нейков заяви, че е приел предизвикателството да стане спортен министър заради вярата си в новото правителство.

„Трябва да се направи ревизия на тотализатора, след това да се създаде екип, да се прехвърлят базите от едно ведомство в друго. Чака ни много работа”, каза Нейков пред Нова телевизия.

„В никакъв случай не мога да кажа, че ревнувам, че младежта премина към министерството на образованието, дори напротив - радвам се. Младежта е свързана с програми, които се финансират от европейски фондове. Надявам се двете министерства да работят добре, за да може децата да спортуват повече. Трябва да работим много и да концентрираме усилията си. Многофункционалната зала е голяма инвестиция. Първата копка бе направена, започваме строежа през 2010 година, до две - две години и половина ще е готова. Залата има три помещения, които ще се използват за много спортове, може и два тенис корта да бъдат построени и ще има между 12 000 и 16 000 места. Бившият министър на спорта Васил Иванов - Лучано бе пробивен министър. Успяваше да убеди правителството за инвестициите. Направи нещо за базите. Надявам се на подкрепата на премиера. Не мога да отговоря дали ще искам повече пари от бюджета, отколкото са били отпускани на ДАМС. Трябва да се направят много оценки и да се действа постепенно, защото ако искаме да свършим всичко наведнъж няма да ни стигне целия бюджет на държавата. Аз самият търсих промяна за себе си. Работих осем години в изключително тежки условия. Освен това вярата в новото правителство ме накара да взема решението да стана министър на спорта. Малките държави са жертви на натиск от страна на по-големите, които не искат да бъдат побеждавани от малки държавици. В момента друг треньор работи с Руми Нейкова и състезателите от националния отбор. Аз държа връзка с тях непрекъснато. Това обаче няма как да продължава дълго. Приоритетите на министерството са подготовката на класните състезатели, на които ще се разчита в Лондон и Ванкувър през 2012 година, както и да се работи за подобряването на спортните бази. Аз съм фен на футбола. Бил съм кондиционен треньор на ЦСКА и те са ми на сърцето, но като министър няма да съм пристрастен. Смятам, че трябва да се обърне внимание на детско-юношеските школи. На този етап печелим някакви победи, но това е по-скоро заслуга на менажерите, които успяват да намерят някакви състезатели. Трябва ние сами да си произвеждаме. Мисля, че Борислав Михайлов си взема нужните мерки за да предотврати корупцията. Виждаме, че има и наказани съдии, които не са показали, че заслужават назначенията си. Христо Стоичков е едно доказано име във футбола. Футболист номер едно. Като треньор нямаше време да реализира качествата си. Казваше си нещата направо и не се съобразяваше с терминологията. Известните състезатели си имат собствено поведение, което се гради на самочувствието им. Един известен състезател трябва да се съобразява със всичко - къде сяда, какво говори. Понякога се случва да си изпуснат нервите и да се кажат или направят неща, които не винаги са оправдани. Спортът все повече ще навлиза в живота на българина. Българският гражданин е обездвижен. Трябва да намерим време за спорт”, заяви Нейков.