Олимпийските ни шампионки по гребане Румяна Нейкова, Светла Оцетова и Стоянка Груйчева, председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков, заместник кметът на Пловдив Георги Титюков, шефът на организационния комитет на световното първенство Иван Попов и директорът на дирекция "Спорт и младежки дейности" в Община Пловдив Петър Зехтински бяха първите, които оставиха пожелания и автографи върху "Лодката на приятелството" - символ на предстоящия шампионат по гребане за мъже и жени до 23 години.

Престижното първенство в Пловдив е от 19 до 23 юли. "Да върви по вода", обединиха пожеланията си шампиони и ръководители за предстоящото голямо събитие.

"Всички се надяваме да имаме нови големи шампиони в гребането. Организирането на такива големи първенства у нас е пътят за запалване на повече деца и ангажирането на повече родители, което също е много важен компонент от изграждането на бъдещи успехи. Хубаво е, че ще има и пряко телевизионно излъчване, което ще увеличи интереса към спорта. Предстои ни събитие, което с общи усилия можем да превърнем в инвестиция за бъдещето на гребането", заяви Румяна Нейкова.

"В лицето на България, Пловдив и организационния комитет международната федерация по гребане вижда добър и сигурен партньор за реализацията на големи първенства. Натрупаният опит е от голямо значение. Световното първенство е голям плюс и за българското гребане, и за Пловдив. Очакват се и добри финансови резултати за града, тъй като пристигат 3000 души от цял свят", заяви техническият секретар на ФИСА Светла Оцетова.

"Такова голямо първенство винаги е от полза. Спортът ни има нужда от повече публика. Наистина е хубаво да успеем да ангажираме повече деца и родители. Деца и техните близки ще имат шанс да дойдат да погледат състезанията, това може да доведе до резултати за спорта. Отделно ще покажем Пловдив и България пред света - много хора ще имат възможност да видят колко хубав град и колко хубава страна имаме", заяви Стоянка Груйчева.

"Пожелавам успех на всички участници - състезатели, треньори, екипи. Домакинството е много полезно за България - както казваме, вкъщи и стените помагат. Трябва да използваме това първенство за трамплин за бъдещи по-добри класирания. Първо да стигнем до финал в някои от дисциплините, а след това да атакуваме и призовите места. А евентуален добър резултат да стимулира подрастващото поколение за олимпийски успехи. Идващото поколение в гребането ще ни представя на това първенство и се надявам да намери ново вдъхновение за успех в олимпийските квалификации и достигане до най-престижния форум в Токио през 2020 година. Това домакинство със сигурност отваря врати - полезно е и за България, и за Българската федерация по гребане, и за имиджа на спорта ни, тъй като ни дава възможност да се покажем пред света като отлични организатори", заяви председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

"Светла Оцетова е човекът, който видя потенциала и роди идеята Пловдив да се превърне в организатор на големи гребни състезания от световно ниво. Тя беше първата, която се бореше Пловдив да организира големи шампионати. И е хубаво, когато човек може да види проекта си жив. В същото време искам да благодаря и на Свилен Нейков - като министър на спорта той направи нужното гребният канал в Пловдив да бъде лесен за организиране на големи състезания. И вече гребната база разполага с всичко необходимо, за да сме на световно ниво", заяви председателят на организационния комитет на световното първенство Иван Попов.

"Аз съм пряк свидетел на предишните организирани първенства. И смея да твърдя, че Община Пловдив, организационният комитет и федерацията имат натрупан опит и нужните познания за перфектно провеждане на най-престижни състезания. Имаме взаимност, постоянна обратна връзка - работим като отбор за отличната организация. Сигурен съм, че ще се справим и ще има добра реклама за Пловдив и България в международните медии", заяви заместник кметът на Пловдив Георги Титюков.

Очаква се на световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив да пристигнат представители на 47 държави. /БТА