Новият министър на физкултурата и спорта Свилен Нейков си пожела здраве и успех в новата длъжност минути, след като прие властта от бившия председател на ДАМС Весела Лечева.

„На първо място трябва да преобразуваме Държавната агенция за младежта и спорта в министерство. Това е една от първостепенните задачи. По-късно да формираме екипа, който ще продължи работата. Това може би ще стане до края на седмицата. Имаме двуседмичен срок, в който ще може да направим това, но мисля, че до края на седмицата нещата ще са ясни. За сега искам да видя какво е положението, защото не съм наясно”, каза новият министър на спорта.

„Пожелаваме си здраве и бъдещи успехи за спорта. Не бързаме с екипа. До петък той ще бъде изяснен. Приоритетите много пъти сме ги казвали. Единият от тях е развитието на двигателната активност на основната маса от населението, подобряване на физическата дееспособност при подрастващите, използване на спортните обекти по предназначение. И на следващото място, като втора задача ни е чрез резултатите на нашите големи спортисти да увеличаваме престижа на нацията, за да може да изправяме цял свят на крака и да слуша нашия химн", заяви още Нейков минути след официалното приемане на властта в българския спорт.

Той коментира и изваждането на младежта от спортното ведомство: „Това е структурна реформа. Принципно младежта можем да я поставим и в двете части, защото тя е и към образованието и към спорта. Фактически по-малка част е към спорта, защото основно младежите – ясно, че са в училище. Ние пък ще се погрижим те да спортуват и да бъдат здрави. Има различни еврофондове. Мисля, че и при нас в спорта има, които са ни достатъчни за момента. Ние ще можем да ги усвоим максимално добре. За момента много имена се спрягат. Запазваме това нещо за сега. до края на седмицата всичко ще е ясно", допълни министърът.

Нейков говори и за стачките в Несебър и НСА: „Запознат съм. Вдигната е стачката. В момента всичко е приключило. Благодарение на реакцията на господин Цветанов, госпожа Фандъкова, на прокурора за Несебър. За НСА бе важна реакцията на ректора им, на самото ръководство. Така, че за момента ситуацията е овладяна и предполагам, че за в бъдеще ще им изясним статута на съответната територия и ще направим всичко възможно да водим нормален учебен процес”.

„Трудно е да се каже какво мисли Руми за новия пост. Не можем да свикнем още. Каза ми: напред, здраве и всичко най-добро за България", каза още Нейков. „Първата копка е направена. Това е един от приоритетите на политическа партия ГЕРБ - многофункционална зала, която да има 12 000 места, която с допълнителни съоръжения ще може да функционира и действително София да разполага с един център за провеждане на големи първенства", заключи министърът.