Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков показа завидни умения с щека в ръка по билярд. Той откри първия тур от веригата турнири по билярд “BSD OPEN” с рекорден за историята на българския билярд общ награден фонд от 20 000 лв.

Надпреварата се провежда под егидата на Българска билярд федерация, а началото бе дадено от Нейков и президентът на федерацията по билярд Иван Каменарски. Спортният министър направи перфектен разбиващ удар, използвайки техниката „закрит мост” и с това показа, че има много добри умения и познания за този спорт.

В турнира взеха участие 91 състезатели, между които и представители от Турция, Гърция, и Словакия. Първи стана Онур Йълдъръм от Турция, който успя да отстрани на финала с 9:5 Златко Цонков от Пловдив. Купата на победителя връчи г-н Красимир Атанасов управител на Jack Daniel's. Трето място си разделиха Красимир Камешев от Пловдив и Станимир Русланов от Варна. Най-добро класиране при жените направи републиканската ни шампионка на 8-ма топка за 2011г. – Мария Левова.

Така бяха положени основите на един международен билярден форум. Вторият тур от веригата ще се проведе през септември, а в края на годината участниците с най- добро класиране от двата кръга ще мерят сили в Masters.