Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откри обновената спортна зала за таекуондо в комплекс "Дружба" в Перник.

„Откриваме едно прекрасно съоръжение, което стана възможно благодарение на общите усилия на МФВС и Спортен клуб „Калоян Ладимекс”. Това е един прекрасен пример как нещата се случват. За съжаление в съседство имаме и лошия пример – занемарена база, която мога да нарека дори опасна за здравето. Затова използвам случая да призова спортната общественост в града да бъде по-активна и да търси начини за решаване на проблемите си. Откакто аз съм министър не съм забелязал желание от ваша страна да се развивате и да кандидатствате за финансиране по различните програми и проекти, които предлага спортното министерство. Държавата е готова да ви помогне, но ако първо не си помогнете сами, няма как нещата да се получат“, обърна се към спортните клубове в града министър Нейков.

Министерството на физическото възпитание и спорта отпусна 90 000 лв. за ремонта на съоръжението. Спортен клуб „Калоян Ладимекс” с председател Иво Иванов е вложил собствени средства в размер на 40 000 лева. По време на ремонта са изпълнени следните дейности: доставка и монтаж на соларна система и бойлер 300 литра; доставка и монтаж на климатици; доставка и монтаж на подова спортна настилка и татами; направа на рампа за инвалиди; доставка и монтаж на електрическа инсталация; доставка и монтаж на ВиК инсталация, включително санитарен фаянс; изработка и монтаж на ПВЦ дограма; ремонт на санитарни помещения, настилки от гранитогрес и теракот, облицовки, бояджийски работи, окачени тавани; доставка и монтаж на ПВЦ облицовка по стени и тавани.

Нейков разгледа и останалите зали в комплекс „Дружба”, които са в изключително лошо състояние. Странното е, че преди 4 години за тях са отпуснати над 500 000 лв. за реновирането им, но няма видим резултат от изразходването на средствата.

След откриването Свилен Нейков направи среща с представители на спортната общественост в Перник. На нея присъстваха също и народният представител Ирена Соколова и областният управител Иво Петров.

Българската федерация по самбо пък дари на спортното училище в града настилка, закупена от МФВС за световното първенство за юноши и девойки, което се проведе в „Арена Армеец“.

Повече от 70 обекта за професионален и масов спорт са финансирани от бюджета на МФВС, държавния бюджет и търговските дружества Национална спортна база ЕАД и Академика 2011 ЕАД от началото на мандата на сегашното правителство.

Сред тях са:

Свилен Нейков откри реновирана спортна зала в Перник

източник: снимки: МФВС

Зала „Арена Армеец” София;

Белмекен;

Спортпалас (Варна);

Зали за борба, джудо, бокс, вдигане на тежести, айкидо, тенис на маса и спортна стрелба в "Дианабад";

Допинг лаборатория, Център за контрол и управление на спортната подготовка и възстановителен център;

Зала за спортна гимнастика на стадион "Раковски";

Ремонт на стадион "Академик" (4-ти км) – игрище, атлетическа писта, басейн, съблекални, спортни зали;

Спортен комплекс „Мир и дружба“ (София);

Ремонт на стадион "Академик" (до зала „Фестивална“) – козирка, футболни игрища, съблекални, спортни зали;

Спортна зала в ПУ „Паисий Хилендарски”;

През месец септември 2013 г. трябва да се открие „Колодрума“ в Пловдив;

Ремонт на спортни зали в София (ст. Георги Аспарухов - борба), Благоевград, Габрово, Раднево, Карнобат, Никола Козлево, Момин проход, с. Лозен ;

Ремонт на Национален тенис център (София);

Ремонт на стадиони във Велико Търново, Гоце Делчев, Стара Загора, Благоевград, Кюстендил, Шумен, Димитровград, Дряново, Раковски, Ново село;

Лекоатлетически писти и съоръжения в Русе, Правец, Сливен, Добрич, Стара Загора, НСА „Васил Левски“;

Плувни басейни в Бургас и Велинград;

Трасета за биатлон в Банско и Троян;

Изграждане на спортни площадки в София, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Калофер, Бойчиновци, Раковски, Неделино, Златоград, Шабла, Момин проход, с. Караджово.