Лекоатлетическа писта за близо 1.2 млн. лева изграждат в Стара Загора. Мащабният проект е във връзка с предстоящата Балканиада по лека атлетика за мъже и жени на 27-28 юли тази година на стадиона под Аязмото, където днес министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков направи първа копка, информира DarikNews.bg.

След първата копка министър Нейков увери, че изпълнителите Обединение „Берое 2013“ ще спазят срока и обеща, че във всяко едно държавно спортно училище в страната ще бъдат осигурени по два микробуса, с които децата да бъдат извозвани до спортните съоръжения.

Пистата ще бъде изградена за 120 дни и сертифицирана в съответствие с изискванията на Международната федерация по лека атлетика за категория клас 2 с цел кандидатстване за получаването на домакинство за организирането на Европейско първенство по лека атлетика за юноши до 23 години, през 2017-та година.

На сегашното съоръжение през август 1988 г., състезаващата се в 5-ти коридор, Йорданка Донкова поставя световен рекорд на 100 метра с препятствия, който и до днес не е подобрен с времето от 12.21 сек. Парчето от пистата с цифрата 5, ще бъде предоставен на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Припомняме ви, че предстоящата Балканиада се явява и последна квалификация за отбора на Балканите за „Първенството на гигантите", което ще се проведе в Лион на 31-и август тази година, където участие ще вземат отборите на Русия, САЩ, Германия, Италия, Украйна и сборните състави на Балканите и Скандинавия.