Единственият треньор на България, донесъл ни олимпийско злато от Пекин, смята, че е важно оттук нататък как ще бъде управляван спортът, каква пропаганда ще бъде направена за имиджа му, за да бъдат извадени младежите от дискотеките и върнати на спортната арена.

„От една страна спортът е нещото, с което можем да се похвалим пред света, нещото което носи гордостта на нацията ни. На голямо първенство да развеем трибагреника, да накараме света да ни почете, това е смисълът на труда ни - на нас треньорите, на спортистите. Престижът ни кара да мислим, че може би е удачен първият вариант на управление, но от друга страна ние сме малка държава и става тежко от финансова гледна точка и като структурни промени, които следва да бъдат направени. Така че на този етап министерство или агенция - отговорът е по средата. Какво обаче е важно да направим, да създадем условия за нормален и пълноценен тренировъчен процес на състезателите. Построиха се много площадки - 69 на брой. Така ще се повиши физическата дееспособност на подрастващите. Какво още трябва да се направи: да се модернизират старите зали, които да бъдат използвани за подготовка на подрастващите. Да извадим младежите от дискотеките и да ги върнем на спортната арена. Това трябва да правим, да пропагандираме спорта в медиите, за да дават родителите децата си да тренират. Само така ще имаме здрава нация. Това са основните задачи, а дай Боже, да имаме и повече шампиони на предстоящите зимни и летни игри. Няма значение дали ще бъде Министерство или агенция, важно е как ще се работи. И още нещо важно, необходимо е да се преструктурират някои проблеми, които са пречели за пълноценна подготовка. Качеството на работа, това е.”- сподели специално за Гонг Свилен Нейков на път от летище София, където изпрати четиримата ни състезатели за Световното за младежи до 23 години в Рачице.

„Надявам се на медал, дори титла.”- прогнозира националният ни треньор по гребане. Свилен Нейков и съпругата му Румяна години наред тренираха и живееха при кошмарни условия, съпътствани от куп проблеми, за да стигнат до така жадуваната титла на Олимпиадата в Пекин. И двамата от години са наясно с плюсовете и минусите на бг спорта, както и управлението в условията на Министерство и Агенция. Какво ще ни донесе вятърът на промяната, кое ще бъде запазено и кое променено, отговорът ще видим съвсем скоро…